Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul constituţional din Franţa validează legea privind extinderea paşaportului sanitar şi obligativitatea vaccinării personalului medico-sanitar

pass_sanitaire.jpg

Un bàrbat român îsi aratà pasaportul sanitar, 21 iulie 2021.
Un bàrbat român îsi aratà pasaportul sanitar, 21 iulie 2021.
Sursa imaginii: 
Sameer Al-Doumy, AFP

Consiliul constituţional din Franţa a validat joi legea privind extinderea paşaportului sanitar şi obligativitatea vaccinării personalului medico-sanitar, două măsuri-cheie în strategia de combatere a epidemiei de coronavirus adoptată de preşedintele Emmanuel Macron. In aceste condiţii, noile dispoziţii vor intra în vigoare începând de luni 9 august.

Cafenele, restaurante, terase, mari centre comerciale, trenuri de mare viteză, avioane – inclusiv pentru curse interne: în toate aceste locuri, începând de luni 9 august va fi nevoie de un paşaport – sau certificat – sanitar. Cu alte cuvinte, clienţii sau pasagerii vor trebui să fie sau vaccinaţi, fie să aibă un test Covid negativ fie să arate că s-au vindecat de coronavirus în ultimele 6 luni.

Legea în acest sens, adoptată de parlamentul francez în 25 iulie, a fost validată joi de Consiliul constituţional. Judecătorii constituţionali au estimat că extinderea paşaportului sanitar este rezultatul unei „concilieri echilibrate între libertăţile publice şi protecţia sănătăţii”. De asemenea, Consiliul nu a respins obligativitatea vaccinală pentru personalul medico-sanitar şi pentru cei care sunt în contact cu persoane fragile.

Legea va fi aplicată tuturor începând de lunea viitoare cu excepţia tinerilor între 12 şi 17 ani care au răgaz până pe 30 septembrie să se conformeze noilor dispoziţii.

Consiliul constituţional a cenzurat parţial doar două-trei articole ale legii. In particular pe cel care prevede izolarea obligatorie timp de zece zile a persoanelor diagnosticate cu Covid. „Nu este necesar, adaptat şi proporţionat” au estimat „înţelepţii”. La fel, ei au respins ruptura contractelor interimare sau pe durată limitată ale angajaţiilor care lucrează în sectoare unde paşaportul este obligatoriu dar care nu prezintă acest document.

Reamintim că în Franţa paşaportul sanitar este contestat de mai multe formaţiuni politice - de extremă dreaptă, de extremă stângă dar şi de socialişti – dar contestaţia cea mai importantă vine de la populaţie. De trei sâmbete încoace au ieşit la manifestaţii sute de mii de oameni în toată Franţa.

 
Consiliul constituţional din Franţa validează legea privind extinderea paşaportului sanitar şi obligativitatea vaccinării personalului medico-sanitar