Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trafic ilegal cu arme americane denunţat de guvernul mexican

capture_decran_2021-08-05_a_17.56.32.png

Ofiţer de poliţie mexican
Ofiţer de poliţie mexican
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jorge Dan Lopez

Guvernul mexican a depus, miercuri 4 august, o plîngere pe lîngă un tribunal din Boston împotriva unor mari fabricanţi de arme americani. Autorităţile mexicane denunţă traficul ilegal de arme de foc produse în Statele Unite şi care ajung în Mexic în mîna multor criminali precum şi în posesia traficanţilor de droguri.

Este pentru prima dată că Mexicul doreşte să-ai aducă în faţa justiţiei pe unii mari fabricanţi de arme americani acuzaţi că ar favoriza traficul ilegal de arme. Narcotraficanţii mexicani, care îşi trimit drogurile în Statele Unite, s-ar înarma deci datorită unor complicităţi ale fabricanţilor de arme americani. Ministrul de externe mexican Marcelo Ebrard cere chiar despăgubiri din partea acestor fabricanţi de arme americani aflaţi la originea escaladării violenţelor în Mexic.

Procedura, mai precis depunerea unei astfel de plîngeri, este fără precedent şi a primit, după cum arată cotidianul Le Monde, sprijinul preşedintelui mexican Andrés Manuel Lopez Obrador.

Diverşi specialişti arată că demersul mexican pe lîngă justiţia americană are puţine şanse de reuşită, dar ca simbol acest demers este important şi, în plus, el este sprijinit de avocaţi americani.  

Relaţiile dintre Mexic şi Statele Unite sunt de multă vreme litigioase din mai multe motive. Washinton-ul reproşează, de exemplu, Mexicului că nu stopează imigraţia ilegală spre Statele Unite. Autorităţile mexicane reproşează Washington-ului că prin politica sa laxistă privind armele înarmează de fapt cartelurile drogurilor din Mexic. În anul 2019 au fost comise in Mexic 17 000 de crime cu arme importate ilegal din Statele Unite.  

Situaţia este însă mult mai complicată în Mexic unde unele organizaţii neguvernamentale denunţă corupţia din sînul armatei. Anul trecut au fost redactate rapoarte legate de importuri, legale, de arme europene pentru dotarea armatei şi a poliţiei mexicane. Multe dintre acestea însă dispar sau sunt pierdute… Între 2000 şi 2015 au fos recenzate 20 000 de arme dispărute din arsenalul poliţiei federale şi municipale mexicane.