Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia: Certificatul verde este de astăzi cerut la intrarea în restaurante

invit_toti_italienii_sa_se_vaccineze_si_sa_o_faca_imediat_a_cerut_seful_guvernului_mario_draghi.

"Invit toti italienii sa se vaccineze si sa o faca imediat", a cerut seful Guvernului, Mario Draghi.
"Invit toti italienii sa se vaccineze si sa o faca imediat", a cerut seful Guvernului, Mario Draghi.
Sursa imaginii: 
© Remo Casilli, Reuters

În Italia, tradiționala cafea matinală consumată pe fugă la tejgheaua barului, pe drumul spre muncă ori spre plajă, este de astăzi servită doar italienilor care au un „certificat verde”, eliberat de autorități.

Premierul Mario Draghi a explicat la finele Consiliului de Miniştri în care a fost luată această decizie că acest paşaport sanitar este un instrument care va permite italienilor să îşi continue activităţile fără să fie înconjuraţi de persoane contagioase.

 

Practic ,el va fi cerut la intrarea în spaţiile de cultură şi sportive, închise şi nu pentru terase ori pentru diverse activităţi în aer liber. Va fi cerut în exterior pentru participarea la concerte, spectacole, evenimente sportive.

 

Discotecile rămân închise iar sectorul beneficiază de ajutoare guvernamentale. 

 

Un paşaport verde, după cum a fost el denumit, poate fi obţinut odată cu administrarea primei doze de vaccin, de persoanele însănătoşite după ce au făcut coronavirus ori de cele care au fost testate negative la Covid.

Italia înregistrează zilnic câteva mii de noi cazuri de îmbolnăviri.

 

La fel ca în Franta, italienii au protestat masiv în ultimele saptamani împotriva introducerii acestui pasaport.

 

Confederaţia patronilor de restaurante, comerţ şi turism preconizează o pierdere a 1,5 miliarde de euro din cifra de afaceri din care 300 de milioane de euro doar pentru sectorul barurilor şi al restaurantelor.

 

Până joi, în Italia, peste 33 de milioane de persoane au fost vaccinate anti-Covid cu ambele doze.

 

Proprietarii de restaurante care nu verifică acest pașaport verde riscă închiderea administrativă a localului timp de 10 zile. În schimb, italienii care nu îl au și sunt găsiți în spații în care este obligatoriu riscă o amendă de până la 400 de euro.