Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul Pegasus: 17 jurnalişti din mai multe ţări se alătură ONG-ului Reporteri fără frontiere şi depun plângere în faţa justiţiei franceze

pegasus.jpg

Introdus într-un telefon mobil, programul Pegasus, fabricat de firma israelianà NSO Group, poate avea acces si recupera toate datele de pe mobilul respectiv.
Introdus într-un telefon mobil, programul Pegasus, fabricat de firma israelianà NSO Group, poate avea acces si recupera toate datele de pe mobilul respectiv.
Sursa imaginii: 
CC0 Pixabay/Lorenzo Cafaro

Potrivit ziarului francez Le Monde, 17 jurnalişti din 7 ţări s-au alăturat plângerii depuse de Reporteri fără frontiere (RSF) în faţa justiţiei franceze după revelaţiile privind programul de spionaj Pegasus. ONG-ul depusese plângere în 20 iulie pe lângă Parchetul din Paris care a deschis o anchetă pentru «pirataj, colectă frauduloasă de date personale şi violarea secretului corespondeţei». In vizorul anchetatorilor, firma israeliană NSO Group, cea care fabrică şi comercializează programul de spionaj.

Printre cei care s-au alăturat plângerii figurează cunoscuţi jurnalişti de investigaţie din Maroc, India şi Mexic. Mulţi dintre aceşti 17 noi semnatari şi-au regăsit numele pe lista de 50.000 de numere de telefon selecţionate ca ţinte potenţiale ale programului de spionaj Pegasus.

Reamintim că această listă de numere a fost scoasă la lumină de un consorţiu de 17 medii de informare internaţionale – printre care ziarul francez Le Monde – coordonate  de echipa lui Forbidden Stories cu sprijinul experţilor de la ONG-ul Amnesty Inetrnational. O analiză tehnică a telefoanelor respective a permis să demonstreze că acestea erau infectate de Pegasus, un program de spionaj dotat cu capacităţi de supraveghere excepţionale fără ca victimele să-şi dea seama.

Ancheta realizată în cadrul «Project Pegasus» de cele 17 medii de informare a arătat că acest soft, vândut de firma israeliană NSO Group unor state care afirmă că-l folosesc pentru a combate crima organizată şi terorismul, este în realitate folosit pentru a spiona jurnalişti, opozanţi politici şi membri ai societăţii civile.

In Franţa, publicaţiile Mediapart şi Le Canard Enchaîné au depus déjà plângeri după ce au descoperit că jurnalişti-vedetă din respectivele redacţii fuseseră spionaţi de clientul marocan al lui Pegasus. De partea sa, Parchetul din Paris a deschis o anchetă sub acuzaţiile de «violare a vieţii private», «interceptarea corespondenţei», «acces fraudulos la un sistem informatic» şi «asociere de răufăcători». Potrivit informaţiilor publicate de Le Monde, primele analize tehnice duse în cadul acestei anchete judiciare au permis déjà confirmarea prezenţei programului Pegasus în telefoanele mai multor jurnalişti.

Pe de altă parte, ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF) a anunţat că va sesiza ONU în cazul jurnaliştilor infectaţi. Asociaţia franceză cere diverşilor raportori speciali şi apărători ai drepturilor să obţină explicaţii de la statele suspectate că au recurs la Pegasus. De asemenea, RSF cere Naţiunilor unite să reglementeze mai strict comerţul mondial cu programe de spionaj. Cereri în acest sens fuseseră emise şi de Amnesty International, Edward Snowden şi cancelara germană Angela Merkel.

 
Scandalul Pegasus: 17 jurnalişti din mai multe ţări se alătură ONG-ului Reporteri fără frontiere şi depun plângere în faţa justiţiei franceze