
Special Paris
Firmele din CAC 40 (principalul indice al Bursei din Paris) au realizat profituri istorice în primul semestru 2021
cac40.jpg

Analiştii financiari preziceau rezultate foarte bune pentru principalele firme multinaţionale cotate în principalul indice bursier de la Paris, CAC 40. Mai ales că anul trecut, în 2020, an marcat de pandemia de coronavirus, majoritatea dintre ele rezistaseră cât de cât furtunii. Cert, unele - precum sectoarele automobilului sau aeronauticii – au ţinut bine graţie statului. Redemarajul a fost însă mult peste aşteptări iar profiturile, unele istorice, înregistrate în primul semestru, i-au surprins pe economişti.
Intr-o lungă analiză a acestei situaţii excepţionale, ziarul Le Monde dă câteva exemple: firma Veolia şi-a revizuit în creştere perspectivele pe anul în curs. Gigantul echipamentelor electrice Schneider Electric şi-a dublat rezultatele, la fel ca şi numărul unu al materialelor de construcţii Saint-Gobain, semn că sectorul construcţiilor o duce bine.
In sectorul industrial, societăţi precum Airbus au făcut salturi şi mai colosale. După ce a pierdut anul trecut peste 1,2 miliarde de euro în al doilea trimestru şi şi-a închis liniile de producţie timp de trei luni, constructorul european de avioane a câştigat 2 miliarde în primul semestru al acestui an şi a anunţat că va livra în 2021 mai multe avioane decât prevedea, peste 600. In sectorul auto, confruntat cu şocul pandemiei dar şi cu cel al tranziţiei ecologice – spre maşini hibrid sau electrice – Renault a ieşit şi el pe plus cu un beneficiu de peste 360 de milioane de euro. Concurentul Stellantis, format din cuplul franco-italian PSA-Fiat-Chrysler, a realizat performanţe şi mai bune.
Chiar şi laboratorul farmaceutic Sanofi, absent din lupta anti-Covid după ce a pierdut meciul vaccinurilor, anunţă obiective şi beneficii în creştere pentru anul în curs. In mare parte graţie medicamentului său vedetă Dupixent, utilizat în dermatologie şi în combaterea formelor severe de astm.
In sectorul financiar şi bancar, redemararea economică a permis băncii BNP Paribas – prima bancă de credit din zona euro – să înregistreze cel mai bun rezultat trimestrial din istorie – între aprilie şi iunie. Banca afişează de asemenea un bveneficiu de aproape 5 miliarde de euro în primul semestru al anului. Société générale a degajat şi ea beneficii de peste două miliarde de euro în aceeaşi periaodă după ce anul trecut pierduse peste un miliard şi jumătate.
In fine, luxul este sectorul cel mai lucrativ. Le Monde ne reaminteşte că el este prima capitalizare bursieră a pieţei din Paris cu peste 350 de miliarde de euro. Două-trei exemple: vânzările lui LVMH au explodat – mai ales la sectoarele modă şi marochinărie – cu beneficii de peste 5 miliarde de euro. Kering şi-a depăşit nivelul dinaintea pandemiei – mai ales graţie lui Gucci – iar L’Oréal şi Hermès spun că au realizat un prim semestru al anului «excepţional».
In acest peisaj mirific există totuşi excepţii, firme care nu o duc tocmai bine sau care mai au dificultăţi în a se redresa. E cazul operatorului de telefonie Orange, a societăţii de servicii informatice Atos şi a grupului hotelier Accor, încă afectat de criza turismului.
Cometatorii de la Figaro pun pe seama a trei factori aceste performanţe ieşite din comun. In primul rând, firmele au profitat de redemararea economiilor asiatice şi americane. Apoi, au beneficiat de planurile de economie de urgenţă. In fine, altele au profitat de tensiuniile de pe piaţa aprovizionărilor pentru a-şi mări preţurile, un cocktail ideal pentru a dopa rentabilitatea. Este cazul firmei Saint-Gobain.
De partea sa, în încheierea analizei sale, Le Monde scrie: «Firmele care erau prospere înainte de criză, sunt şi mai prospere azi. Celelalte au rezistat graţie sprijinului masiv din partea statului, fie prin intermediul împrumuturilor garantate, fie prin măsurile de şomaj tehnic».