Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hubert Védrine, în Le Figaro : «Radicalismul verde, în centrul oraşelor, nu aduce nicio soluţie viabilă»

hubert-vedrine-rfiweb.jpg

Hubert Védrine, fost ministru francez al afacerilor externe.
Hubert Védrine, fost ministru francez al afacerilor externe.
Image source: 
RFI

Intr-un lung interviu acordat ziarului conservator Le Figaro, Hubert Védrine, fost ministru francez de externe (1997-2002), fost secretar general al preşedinţiei franceze sub François Mitterrand, comentează mizele geopolitice legate de degradarea ecologică. El pledează de asemenea pentru un control mai strict al fluxurilor migratorii şi critică radicalismul anumitor militanţi ecologişti.

«Degradarea ecologică – care nu afectează doar clima – va avea consecinţe multiple, fie globale şi sistemice, fie precise şi concrete. Acest lucru va influenţa marea geopolitică» prezice Hubert Védrine în interviul acordat ziarului Le Figaro.

In continuarea analizei sale, fost şef al diplomaţiei franceze, azi în fruntea unui cabinet de consultanţă geostrategică, spune că «în fiecare ţară vor exista repercusiuni considerabile, fie pentru că oamenii conştientizează situaţia, fie de îngrijorare, fie de panică. Acest lucru ar putea bulversa raporturile de forţe, programele guvernamentale, ar putea duce la schimbări de coaliţie şi nu doar în favoarea ecologiştilor patentaţi. In fine, degradarea ecologică va cântări tot mai mult în cadrul unor entităţi precum Uniunea europeană sau grupul G7. Europei îi va fi tot mai greu să ratifice acorduri comerciale fără să ia în calcul această dimensiune. Totodată însă, se vor face uriaşe progrese tehnologice pentru că lupta contra riscurilor ecologice nu se va regla cu manifestaţii. Nu în ultimul rând, printr-un soi de nouă competitivitate ecologică, se va schimba ierarhia puterilor globale. Până atunci însă, schimbări fizice precum accesul la Arctica sau deschiderea unui drum prin marele Nord ar putea déjà provoca conflicte. Vom asista la fenomene masive de exod climatic, incendiile vor face ca anumite regiuni să devină de nelocuit, insule vor fi acoperite de apă, şamd». Cam aşa arată tabloul sumbru schiţat de Hubert Védrine.

In opinia acestuia, pentru a face faţă diverselor fenomene climatice, soluţia nu este revoluţia ci un proces bine definiti. «Nimeni nu este capabil să impună o revoluţie la scară planetară. Nimeni nu le poate impune chinezilor, ruşilor, germanilor sau polonezilor să renunţe săptămâna viitoare la cărbune. In aceste condiţii, trebuie implementat un proces numit ecologizare. Astfel, dezbaterea se va axa de exemplu pe ritmul implementării diverselor măsuri» preconizează fostu înalt demnitar francez.

Védrine profită de interviul din Figaro pentru a denunţa «radicalismul verde, fenomen politic prezent mai ales în centrul oraşelor unor ţări foarte dezvoltate. Acesta nu aduce nicio soluţie viabilă pe plan global. Dezbaterea privind descreşterea economică este şi ea falsă» e de părere Hubert Védrine. In opinia acestuia, «trebuie totuşi schimbat conţinutul creşterii, adică modul de calcul al PIB-ului, şi trebuie create taxe carbon».

Intrebat care ţară este, în opinia sa, cea mai avansată în procesul de ecologizare, Védrine se abţine să dea un verdict clar. «Nimic nu e jucat dinainte. Dar ţara care va reuşi să controleze fuziunea nucleară sau să fabrice hidrogen fără a emite CO2 sau să păstreze energia produsă de o manieră interminentă de soare, va lua un avans enorm».

In fine, la întrebarea ziaristului de la Figaro – publicaţie conservatoare – cu privire la paralela făcută de preşedintele Emmanuel Macron între terorism şi încălziera climei, Hubert Védrine răspunde: «Controlul fluxurilor migratorii este în interesul ţărilor africane dar şi în interesul nostru, al francezilor. Pentru asta însă, Africa trebuie să beneficieze de progresele tehnologice».

 
Hubert Védrine, în Le Figaro : «Radicalismul verde în centrul oraşelor nu aduce nicio soluţie viabilă»