Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia: Autoritățile subminează dreptul de a protesta, estimează Amnesty International

la_moscova_o_manifestatie_de_sustinere_a_opozantului_incarcerat_alexei_navalnii_pe_21_aprilie_2021_a_adunat_peste_6.000_de_manifestanti_potrivit_politiei._peste_o_mie_au_fost_retinute.jpg

La Moscova, o manifestatie de sustinere a opozantului încarcerat Alexei Navalnîi, pe 21 aprilie 2021, a adunat peste 6.000 de manifestanti, potrivit politiei. Peste o mie au fost retinute.
La Moscova, o manifestatie de sustinere a opozantului încarcerat Alexei Navalnîi, pe 21 aprilie 2021, a adunat peste 6.000 de manifestanti, potrivit politiei. Peste o mie au fost retinute.
Image source: 
REUTERS - EVGENIA NOVOZHENINA

În Rusia, autoritățile  subminează libertatea de a manifesta pașnic. Se folosește în acest sens de legi din ce în ce mai restrictive, pentru a reduce la tăcere orice tip de opoziție politică. Este ceea ce denunță un raport al ONG-ului Amnesty International publicat joi, 12 august 2021.

Raportul arată că de 15 ani, manifestațiile sunt reprimate tot mai intens. Cercetătorul Oleg Kozlovsky a studiat timp de trei ani, la fața locului ce se întâmplă pentru a întocmi acest raport pentru Amnesty International. 

 

El a putut observa modul foarte agresiv în care reacționează guvernul împotriva manifestanților, care, în bună parte erau pașnici în cadrul protestelor. El a calculat că în doar câteva luni, mai bine de 11 000 de persoane au fost reținute ca urmare a unor proteste. În mod general, în Rusia, fiecare etapă necesară pentru a organiza o adunare publică este un veritabil teren minat, constată expertul. 

 

Încă de la bun început, autoritățile fac totul pentru limita orice protest public, observă cercetătorul iar cei care participă la evenimente se află în vizorul autorităților luni bune după încheierea lor. În plus, sunt puși să achite amenzi absurde, a descoperit analistul Amnesty International în Rusia.

Spre exemplu, unor protestatari li s-a cerut să achite combustibilul pentru toate mașinile de poliție care au fost mobilizate pentru manifestații, ceea ce este absolut ilegal. Nu doar că nu sunt respectante drepturile minime, dar protestarii sunt vânați, agresați, reținuți și anchetați iar în plus sunt puși să achite serviciile pe care statul este obligat să le ofere propriilor cetățeni, se arată în raportul Amnesty International. 

 

Organizația cere autortităților rusești să reformeze legislația și practicile naționale pentru a le pune în conformitate cu Constituția țării și cu obligațiile internaționale în materie de drepturi umane. 

Oamenii ar trebui să fie lăsați să se reunească în mod spontan, fără o autorizație prealabilă a autorităților, explică responabilii ONG-ului.

 

Spre exemplu, orice persoană care participă de mai multe ori la o adunare pașnică riscă până la 5 ani de închisoare. Articolul acesta este sabia lui Damocles pentru mulți militanți, susține Amnesty International.