Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa îşi suspendă expulzările de migranţi afgani

migrants.jpg

Migranti stau la coadà la Paris ca sà se vaccineze într-un centru pus la dispozitie de ONG-ul Médecins sans frontières. 29 iulie 2021.
Migranti stau la coadà la Paris ca sà se vaccineze într-un centru pus la dispozitie de ONG-ul Médecins sans frontières. 29 iulie 2021.
Sursa imaginii: 
AP - Michel Euler

Franţa anunţă că a suspendat de o lună déjà expulzările afganilor cărora li s-a refuzat azilul politic. Motivul acestei decizii: intensificarea luptelor care se duc în Afganistan între talibani şi forţele guvernamentale. Talibanii, lansaţi într-o ofensivă totală, au cucerit joi a 10-a capitală regională după ce au ocupat déjà mai bine de jumătate din ţară şi se apropie tot mai mult de capitala Kabul.

„Tinând cont de degradarea situaţiei securitare din Afganistan, Franţa şi-a suspendat expulzările spre această ţară încă de la începutul lui iulie. Urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei, împreună cu partenerii noştri europeni” se poate citi în comunicatul ministerului francez de interne transmis joi agenţiei France Presse. O decizie similară fusese anunţată miercuri de Germania şi Olanda.

Răsturnarea de situaţie, schimbarea bruscă de atitudine a guvernelor de la Berlin, Haga şi Paris survine pe fondul luptelor tot mai aprige care se duc în Afganistan între talibani şi forţele pro-guvernamentale.

Cu câteva zile mai devreme, 6 ţări europene – Germania, Olanda, Belgia, Austria, Grecia şi Danemarca - trimiseseră o scrisoare comună Comisiei europene în care cereau ca expulzările migranţilor afgani să nu fie suspendate. In opinia acestor state, o astfel de atitudine putea fi interpretată ca o încurajare a migranţilor să vină în Europa. Cele 6 ţări sugerau ca să fie ajutate statele vecine Afganistanului pentru a-i primi pe refugiaţi. Agravarea situaţiei din Afganistan după retragerea soldaţi americani a năruit argumentele celor 6. „Moratoriul privind expulzările se va aplica timp de 6 luni având în vedere incertitudinea de pe teren”, a precizat un oficial olandez.

Anul trecut, în Franţa, Afganistanul a fost prima ţară de origine a azilanţilor politici cu aproape 9.000 de cereri. La nivel european, în 2020 aproape 11% din cererile de azil au fost depuse de afgani, aceştia fiind „întrecuţi” doar de sirieni, se poate citi în raportul agenţiei statistice europene Eurostat.

 
Franţa îşi suspendă expulzările de migranţi afgani