Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Talibanii la Kabul: un dezastru moral pentru America şi pentru democraţie

capture_decran_2021-08-15_a_19.29.21.png

Una din intrarile în zona verde ultrasecurizata a Kabulului
Una din intrarile în zona verde ultrasecurizata a Kabulului
Image source: 
AFP - WAKIL KOHSAR

Casa Albă nu se aştepta la o ofensivă atît de rapidă şi de eficientă din partea talibanilor în Afganistan, şi nici la intrarea lor atît de uşoară în Kabul. Este ceea ce rezultă din multe analize, inclusiv în presa americană unde opţiunile preşedintelui Joe Biden sunt criticate, iar paralela cu retragerea dezastruoasă din Vietnam în 1975 inevitabilă.

Opinia publică americană dorea încheierea acestui război care durează de 20 de ani şi retragerea americanilor din Afganistan. Dat fiind însă că retragerea nu se derulează cu serenitate şi în condiţii onorabile, presa americană începe să-l critice pe Joe Biden. Fostul preşedinte Donald Trump, ca să toarne gaz peste foc, s-a alăturat corului critic şi a declarat săptămîna trecută că el, dacă ar fi cîştigat încă un mandat la Casa Albă, ar fi fost capabil să-i ţină la respect pe talibani.

Cotidianul Washington Post deplîngea recent într-un articol faptul că America, în contextul haosului din Afganistan, nu-şi va putea ţine promisiunea de a-i ajuta să emigreze pe afganii care au lucrat pentru armata americană. New York Times pare şi mai critic, dacă ne luăm după un editorial intitulat „Biden i-ar fi putut opri pe talibani dar a decis să nu o facă”. Wall Steet Journal deplînge faptul că înfrîngerea strategică a americanilor în Afganistan este şi un dezastru moral.

Această ultimă sintagmă merită reţinută. La ora la care americanii se retrăgeau din Vietnam atît în Statele Unite cît şi în mai toate ţările occidentale aveau loc mari manifestaţii împotriva politicii militariste a americanilor în Vietnam. De data aceasta opinia publică occidentală este, dimpotrivă, neliniştită din cauza revenirii talibanilor la putere în Afganistan.

Noi crize migratorii, noi acte de terorism, o nouă ofensivă a islamului radical anti-occidental şi anti-democraţie sunt de prevăzut. În Vietnam, americanii au crezut la un moment dat în posibilitatea unei păci negociate cu comuniştii nord-vietnamezi, şi s-au împlicat în găsirea unui astfel de acord care a fost semnat de altfel la Paris. El s-a dovedit iluzoriu, cum iluzoriu este şi acordul de pace semnat în februarie anul trecut cu talibanii, la iniţiativa lui Donald Trump. Nici comuniştii nord-vietnamezi acum 45 de ani, şi nici talibanii, în ciuda semnăturilor respective, n-au avut o secundă intenţia de a renunţa la luptă şi de a negocia o soluţie politică.

Căderea Saigonului în 1975 nu a fost însă nici o clipă considerată ca un dezastru moral pentru occidentali şi pentru lumea democraţiei, spre deosebire de ceea ce riscă să reprezinte acum apropiata cădere a Kabulului.