Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afganistan: Haos la aeroportul din Kabul unde mii de oameni încearcă să plece din țară 

mii_de_persoane_incearca_sa_plece_din_afganistan_pe_cale_aeriana_de_pe_aerportul_din_kabul.jpg

Mii de persoane incearca sa plece din Afganistan pe cale aeriana de pe aeroportul din Kabul.
Mii de persoane incearca sa plece din Afganistan pe cale aeriana de pe aeroportul din Kabul.
Image source: 
AFP

Franța încearcă să își evacueze personalul aflat la Kabul în decursul zilei de luni. Pentru moment, oamenii vor fi deplasați în Emiratele Arabe Unite, după cum anunță ministrul francez al Armatelor, Florence Parly care susține că trebuiesc evacuați câțiva zeci de francezi dar și ‘persoane ce se află sub protecția Franței’. Este vorba de personal diplomatic, reprezentanți ai ONG-urilor și a diverse asociații.

În Franța, președintele Emmanuel Macron prezidează un Consiliu de Apărare iar în cursul serii va face o declarație pe tema situației din Afganistan.

 

Către Emiratele Arabe Unite au fost trimiși soldați francezi dar și „mijloace aeriene” pentru a primi personalul evacuat din Afganistan. Palatul Élysée susține că securitatea lor este o „prioritaire absolută”. Pentru facilitarea evacuării, ambasada Franței a fost mutată pe aeroportul din Kabul.

 

În noaptea de luni spre marți, două avioane de transport aparținând amatei franceze, un C130 și un A400M, vor decola cu destinația Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite având la bord material medical, de protecție și tranzit aerian între Abu Dhabi și aeroportul din Kabul.

 

Francezii prezenți în Afganistan au fost invitați din aprilie să părăsească această țară iar pe 16 iulie o parte din ei au fost evacuați cu un avion pus special la dispoziția lor de autoritățile franceze. Parisul a anunțat că Franța este una din rarele state care au menținut în teren ”capacități de protejare  a afganilor care au lucrat pentru armata franceză, jurnaliști, militanți pentru drepturile omului, artiști, personalități afgane”.

 

Franța, a recrutat în ultimii ani personal local, în special interpreți iar între 2013 și 2015 i-a adus în Hexagon - este vorba de 550 de afgani și de familiile lor iar între 2018 și 2019 a mai adus alți 800 de afgani în Franța.

 

Mii de persoane încercau luni să plece din Afganistan prin intermediul curselor aeriene. Trupele americane au fost nevoite sa tragă în aer pentru a calma spiritele și pentru a dispersa multimea adunată în aeroport. 

 

Armata americană a anunțat că a securizat aeroportul din Kabul unde a fost regrupat personalul ambasadei sale, pentru a fi evacuat. 

 

Germania va desfășura soldați în Afganistan pentru a putea evacua ultimii germani dar și unii afgani. Cancelara Angela Merkel va cere un mandat deputaților pentru a trimite câteva sute de soldați pentru această evacuare.

 

Talibanii au intrat în Kabul duminică odată cu retragerea forțelor NATO din Afganistan.