Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: O sală ieșită din comun pentru procesul atentatelor teroriste din noiembrie 2015

sala_de_audiente_pentru_procesul_atentatelor_din_noiembrie_2015_paris_palatul_de_justitie.

Sala de audiente pentru procesul atentatelor din noiembrie 2015, Paris, Palatul de Justitie.
Sala de audiente pentru procesul atentatelor din noiembrie 2015, Paris, Palatul de Justitie.
Sursa imaginii: 
© MM architects designers and planners
Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 din Paris va începe pe 8 septembrie și se va întinde pe aproape 8 luni. Procesul se deschide la aproape 6 ani de la atentatele soldate cu 131 de morți și sute de răniți, produse în Paris – la mai multe terase și restaurante, la sala de spectacole Bataclan și la Saint-Denis, la unde se află Stade de France.  Audiențele se vor deschide în Palatul de Justiție situat pe Île de la Cité, în Paris și se vor întinde pe cel puțin 8 luni. Săptămâna aceasta vom vorbi despre acest proces ieșit din comun, după cum este el considerat de presa franceză.
Mai bine de 1.700 de persoane s-au constituit până acum parte civilă în dosar dar numărul lor se poate modifica până în momentul în care Parchetul Național Antiterorism va decide că nu mai este posibil. 
20 de persoane sunt acuzate în acest dosar, din care doar 14 vor fi prezente fizic, restul de 6 fac obiectul unor mandate de arestare în lipsă. Așa cum prevede Codul de procedură penală, acești 14 acuzați vor fi apărați de avocați, fie aleși de ei fie numiți din oficiu. 
11 acuzați vor fi prezenți în acestă sală sub o supraveghere specială. 3 dintre acuzați sunt judecați în stare de libertate. Ei se află sub control judiciar. 
Printre cei 14 acuzați, singurul atacator supraviețuitor al atentatelor din seara de 13 noiembrie 2015 este franco-belgianul Salah Abdeslam, el  făcea parte din comandoul care a îndoliat Franța. 
O curte de jurați va fi special formată pentru acest proces. 
Este un dosar extrem de sensibil iar pentru audieri a fost construită o sală specială dat fiind numărul mare de persoane implicate în logistica acestui proces.
11 acuzați se află în detenție deci ei se vor prezenta ca atare la proces și vor fi plasați într-o boxă din sticlă transparentă și vor fi supravegheați de jandarmi. 
Trei dintre acuzați sunt judecați în stare de libertate iar ei vor fi invitați să se așeze pe 3 scaune situate în fața acestei boxe din sticlă. Ïn fața lor se vor afla cei trei magistrați ai Parchetului național Antiterorism.
Pe lungimea sălii, pe un culoar central, se vor putea așeza avocații părților civile dar și jurnaliști. 
În total, sala va putea găzdui 550 de persoane. 
Părțile civile, jurnaliștii și publicul vor putea să urmărească dezbaterile din 17 săli din Palatul de Justiție amenajate special și în care va fi transmisă în direct audierea. În total, 2000 de locuri în plus. 
În total, sunt prevăzute 110 zile de audieri, vor fi 4 zile pe săptămână de audieri. Nu vor fi audieri în săptămâna în care se vor comemora 6 ani de la atentate, în jurul datei de 13  noiembrie.
Amenajarea sălii a costat 7,5 milioane de euro.