Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Seara care a schimbat viețile a mii de francezi - 13 noiembrie 2015

un_barbat_trece_prin_fata_unei_imagi_realizate_de_banksy_pe_una_din_iesirile_de_urgenta_de_la_sala_de_concerte_bataclan_din_paris_unde_jihadisti_au_omorat_90_de_spectatori_in_noiembrie_2015._.jpg

Un barbat trece prin fata unei imagi realizate de Banksy pe una din ieșirile de urgență de la sala de concerte Bataclan din Paris, unde jihadisti au omorât 90 de spectatori în noiembrie 2015.
Un barbat trece prin fata unei imagi realizate de Banksy pe una din ieșirile de urgență de la sala de concerte Bataclan din Paris, unde jihadisti au omorât 90 de spectatori în noiembrie 2015.
Sursa imaginii: 
AFP

Vorbim săptămâna aceasta despre atacurile din 13 noiembrie 2015 din Paris și Stade de France. Procesul atentatului jihadist care a îndoliat Franța se va deschide în câteva săptămâni, pe 8 septembrie. Este un proces ieșit din comun despre un eveniment care a lăsat o rană foarte adâncă în inimile și în sufletele francezilor.

Primul atac a avut loc la Stade France, unde s-au produs trei explozii la trei porți de intrare, în timp ce în arenă se juca meciul amical Franța – Germania, disputat în fața a 80.000 de spectatori. O persoană a murit aici și 3 kamikaze. Președintele François Hollande se afla în stadion la momentul atacului produs în exteriorul stadionului. 
În același timp, în Paris, mai multe restaurante și baruri sunt vizate de tiruri de armă – Le Carillon, Le Petit Cambodge, locuri ce erau foarte frecventate de tineri parizieni și de străini. 15 persoane au murit în atac. Apoi, în apropiere de Republique, 5 oameni au fost uciși în apropiere de o pizzerie și de un bar. 
La câteva minute distanță, focul a fost deschis în arondismentul XI, la restaurantul Le Belle Equipe, 19 persoane au fost ucise aici. 
Iar în același arondisment, dar pe o altă stradă, un kamikaze s-a aruncat în aer cu ajutorul unei centuri explozive, în fața bistro-ului Comptoir Voltaire. O persoană a fost rănită aici. 
Iar atacul începe în sala de concerte de la Bataclan unde au fost luați ostatici cei 1.500 de spectatori ce asistau la un concert de muzică rock. 90 de spectatori și-au pierdut viața. Cei 4 atacatori au fost uciși, 3 dintre ei și-au acționat centurile explozive. 
La miezul nopții, François Hollande anunța instaurarea stării de urgență pe întreg teritoriul, o premieră în 50 de ani. 
Palatul Elysée anunță că 1.500 de militari suplimentari au fost mobilizați. Ulterior numărul lor a trecut la 3.000. 
Potrivit anchetatorilor, în total, 8 teroriști au murit în atentate, 7 s-au explodat. 
În noapte, Consiliul francez al cultului musulman a condamnat « atacurile odioase ». 
Președintele François Hollande a calificat atentatele drept « un act de război ».
Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atentatele, prin intermediul unui comunicat oficial difuzat pe internet, « atac ce a avut loc ca urmare a bombardamentelor livrate musulmanilor ce se află în califate ».