Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cheia procesului atacurilor teroriste din noiembrie 2015: Salah Abdeslam

salah_abdeslam_intr-o_fotografie_furnizata_de_politia_belgiana.jpg

Salah Abdeslam într-o fotografie furnizata de politia belgiana.
Salah Abdeslam într-o fotografie furnizata de politia belgiana.
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / HO / FEDERAL POLICE OF BELGIUM
Unicul supravieţuitor al comandourilor jihadiste din 13 noiembrie 2015,  Salah Abdeslam, va fi în centrul procesului atentatelor teroriste din noiembrie 2015 din Paris, proces ce se deschide pe 8 septembrie. Serviciile de informaţii belgiene l-au înregistrat, fără să ştie, între martie şi aprilie 2016, pe Salah Abdeslam în timp ce se afla în închisoarea din Bruges, unde era încarcerat la acel moment. Ulterior, înregistrările conversaţiilor au fost declasificate şi publicate de presa franceză.
Salah Abdeslam le-a povestit colegilor de celulă cele întâmplate pe 13 noiembrie. 
 
Mai întâi cum i-a depus cu maşina, lângă Stade de France, pe cei trei kamikaze care aveau să acţioneze acolo. Apoi cum şi-a abandonat maşina în arondismentul 18 al Parisului şi apoi centura cu explozibili la Montrouge, în periferia sudică a capitalei. O centură defectă din fericire întrucât ea urma să fie folosită într-un alt atac. Dealtfel, în revendicarea atacurilor de la Paris transmisă ulterior de Daech, organizaţia teroristă evocă printre atentate şi pe cel din arondismentul 18, adică locul unde Abdeslam şi-a abandonat automobilul.
 
In fine, jihadistul povestește că a fost scos din Franţa de nişte amici care l-au dus la Bruxelles unde avea să fie arestat mai multe luni după aceea. 
 
In zorii zilei de 14 noiembrie 2015, jihadistul este preluat de doi prieteni care-l duc cu maşina la Bruxelles. In plină stare de urgenţă, maşina celor trei este oprită de poliţie dar care nu avea încă semnalmentele lui Abdeslam. Cei trei pleacă mai departe iar la următorul baraj are loc o scenă incredibilă: ei sunt intervievaţi de o jurnalistă care-i întreabă dacă li se pare normal să fie atâtea filtre de poliţie. „Bineînţeles că e normal ţinând cont de situaţie. Trebuie şi mai multă poliţie” răspunde cel care avea să fie apoi identificat drept logisticianul comandourilor din 13 noiembrie.
 
În prezent, el este încarcerat în periferia Parisului de 5 ani, supravegheat de camerele video 24 de ore din 24, Salah Abdeslam îşi aşteaptă procesul în care este acuzat de „crime şi tentative de crime în colaborare cu o asociaţie teroristă”. Rolul exact al jihadistului francez - născut în Belgia, acum 31 de ani – va fi în centrul dezbaterilor.