Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul atentatelor 13 noiembrie 2015: Avocații părților civile cedează o parte din venitul lor către avocații acuzaților de terorism

avocata_olivia_ronen_are_doar_31_de_ani_si_il_va_apara_in_instanta_pe_Salah_Abdeslam_cel_care_a_asigurat_logistica_atentatelor_din_noiembrie_2015_din_paris_si_saint_denis._.jpg

Avocata Olivia Ronen are doar 31 de ani si il va apara în instanță pe Salah Abdeslam, cel care a asigurat logistica atentatelor din noiembrie 2015 din Paris si Saint Denis.
Avocata Olivia Ronen are doar 31 de ani si il va apara în instanță pe Salah Abdeslam, cel care a asigurat logistica atentatelor din noiembrie 2015 din Paris si Saint Denis.
Sursa imaginii: 
© AFP / STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Un proces atipic se deschide pe 8 septembrie în Paris. Este vorba de procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015, cele mai sângeroase produse vreodată în Franța. Motiv pentru care procesul ce va începe în toamnă va fi marcat de o serie de premieri iar RFI va vorbi până pe 8 septembrie, dar și după, despre acest proces ieșit din tipar. Pentru început, trebuie menționată o decizie inedită luată de Consiliul Ordinului Avocaților din Paris. Este vorba de modul în care vor fi plătiți avocații ce sunt parte a acestui proces. Veniturile avocaților părților civile vor fi redirecționate către colegii lor ce reprezintă acuzații, pentru a asigura o formă de compensație financiară. De fapt, sistemul de plată al avocaților este, în cadrul acestui proces, extrem de dezechilibrat.

Avocații celor 14 acuzați s-au plâns că nu sunt suficient plătiți în cadrul procesului. De fapt, prestația acestora, în cadrul unui proces privind terorismul, este plătită de stat, printr-un ajutor denumit jurisdicţional în funcție de numărul de clienți apărați și nu de munca realizată și nici de durata procesului. Suma este de 272 de euro pe zi.

Ori, în cazul procesului atentatelor din 13 noiembrie 2015 din Paris, numărul victimelor este foarte mare iar avocații părților civile au câteva zeci de clienți. Iar unii vor acumula astfel ajutoare jurisdicționale în valoare de câteva sute de mii de euro, dat fiind că procesul se întinde pe 9 luni. 

De partea apărării, situația este inversă: nu există decât un singur ajutor jurisdicțional pe acuzat în condițiile în care sunt doi, în cele mai multe cazuri, pentru fiecare dosar. Vor trebui deci să împartă suma. 

Sunt tineri avocați care se vor investi timp de un an din viața lor pentru o apărare extrem de dificilă, este de părere maestrul-avocat Jean-Marc Delas, care reprezintă aproximativ 30 de victime și Asociația Life for Paris.

Spre exemplu, franco-belgianul Salah Abdeslam, singurul atacator din comandoul ce a acționat în 13 noiembrie 2015 aflat încă în viață va fi apărat de o tânără avocată, în vârstă de 31 de ani.

Practic, vom fi mobilizați zilnic, timp de 9 luni, timp în care nu vor putea lucra pe dosare ori asista alți clienți, spune Negar Haeri, avocata unui acuzat.

Consiliul Ordinului Avocaților din Paris a găsit soluția - avocații care reprezintă mai multe victime ale atentatelor din 13 noiembrie, li se va plăti un ajutor jurisdicțional cu 10% mai mic iar acești bani vor merge la avocații acuzaților.

Este un proces ieșit din comun, cu dosare tentaculare, cu o miză foarte importantă din care toată lumea vrea să înțeleagă ce s-a întâmplat.

Bineînțeles, există avocați ai părților civile care nu sunt încîntați de idee și au invocat chestiuni de principiu dar, în cea mai mare parte avocații apărării au fost de acord cu această soluție.

”Este în interesul tuturor”,  reacționează maestrul-avocat Jean-Marc Delas care, este de părere că ”pentru un proces bun, avocații apărării trebuie tratați convenabil astfel că nu este anormal că există o contribuție la calitatea procesului”.