
Special Paris
Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Ce înseamnă să fii victimă a terorismului
presedintele_asociatiei_victimelor_atacului_terorist_din_noiembrie_2015_-_life_for_paris_-_arthur_denouveaux.jpg

Cu doar căteva zile înainte să înceapă procesul atacurilor din capitala Franței, proces ce va începe pe 8 septembrie, Arthur Dénouveaux este nerăbdător iar gândul îi zboară deseori la acest proces ce se întinde chiar în zilele în care se vor împlini 6 ani de la atacuri.
Dar, chiar în această zi de 13 noiembrie, foarte sensibilă pentru întreaga Franță, nu vor avea loc audieri. Practic, între 11 și 15 noiembrie 2021 audierile vor fi suspendate.
Președintele asociației ce reprezintă victimele atacurilor din seara zilei de 13 noiembrie 2015 - Life for Paris, Arthur Dénouveaux spune că are capul plin de întrebări odată ce se apropie deschiderea procesului.
Un proces care îi va marca viața, așa cum și atacul de la Bataclan a făcu-o, spune el. Pentru zilele în care nu va putea asista fizic la proces, a prevăzut deja să asculte audierile în direct, pe un site dedicat părților civile din proces prin intermediul căruia vor fi transmise în direct şedinţele.
Life for Paris se bazează pe un singur martor iar acesta este fostul președinte François Hollande. Primul atac din 13 noiembrie 2015 a avut loc la Stade France, unde s-au produs trei explozii la trei porți de intrare, în timp ce în arenă se juca meciul amical Franța – Germania, disputat în fața a 80.000 de spectatori. O persoană a murit aici și 3 kamikaze. Președintele François Hollande se afla în stadion la momentul atacului produs în exteriorul stadionului.
Arthur Dénouveaux speră să poată asista la declarațiile a cât mai multor părți civile. De fapt, părțile civile care se vor exprima, nu vor putea fi însoțite de apropiați - din mai multe motive astfel că Arthur vrea să fie cel care îi va însoți căci, spune el, vor fi momente extrem de puternice - nu va fi deloc ușor să asculți oameni care au rămas cu puternice sachele fizice și psihice.
Unii oameni au fost spitalizați o lungă perioadă de timp, deci nu le va fi deloc ușor să rememoreze acest moment dur din viața lor, adaugă Arthur Dénouveaux.
Mai multe victime au mărturisit deja prin ce au trecut, fie în presă fie prin intermediul cărților pe care le-au publicat iar în fața justiției ei vor trebui să fie neutri, explică președintele Life for Paris care, spune că e ceea ce își dorește de la proces este ca părțile civile să ajungă să comunice în cea mai obiectivă manieră posibilă.
În rest, nu crede că procesul va putea desluși motivațiile teroriștilor.
Există şi victime care nu vor să depună mărturie în proces, din diverse motive.