Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci afgani refugiați în Franța sunt bănuiți că sunt în legătură cu talibanii

persoane_extrase_din_afganistan_pot_fi_observate_iesind_dintr-un_airbus_a400m_23_august_2021_in_apropiere_de_abou_dhabi.jpg

Persoane extrase din Afganistan pot fi observate iesind dintr-un Airbus A400M, 23 august 2021, în apropiere de Abou Dhabi.
Persoane extrase din Afganistan pot fi observate iesind dintr-un Airbus A400M, 23 august 2021, în apropiere de Abou Dhabi.
Sursa imaginii: 
AFP

Unul dintre afgani a recunoscut că este de partea talibanilor și că a luptat pentru ei în Kabul. Până acum, cinci afgani repatriați în Franța au fost plasați sub supravegherea autorităților franceze fiind suspectați că se află în legătură cu talibanii, relatează publicația Le Figaro.

 

Autoritățile franceze suspectează mai mulți afgani repatriați în ultimele zile că sunt apropiați ai mișcării fundamentaliste a talibanilor ce au ocupat Kabul pe 15 august.  

Cinci dintre ei au fost plasați sub control administrativ și de supraveghere, a precizat ministrul de Interne, Gérald Darmanin.

 

Unul dintre ei, un tânăr în vârstă de 26 de ani, a admis că este de partea talibanilor. Responsabilul francez susține că acesta a ajuns în Paris deoarece este unul dintre cei care au ajutat la evacuarea ambasadei Franței de la Kabul.

 

El a ajuns în Franța împreună cu alți afgani ce s-ar afla în legătură cu talibanii, în cadrul unei operațiuni ce a avut loc pe 18 august.

 

Până pe 23 august, aproape 2.000 de persoane ce trăiau în Afganistan au fost puse la adăpost de autoritățile franceze, potrivit ministerului francez de Externe. 

 

Potrivit legislației franceze, cele 5 persoane supravegheate ”trebuiesc percepute drept persoane ce intră în mod frecvent în legătură cu organizații ce incită, facilitează ori participă la acte de terorism”. 

 

Unul dintre supravegheați, nu se poate deplasa mai departe de localitatea în care este izolat. Dacă va încălca măsura, acesta riscă 3 ani de închisoare și o amendă de 45.000 de euro.

 

Politicienii din opoziție au reacționat imediat la aflarea veștii. 

 

Xavier Bertrand, candidat de dreapta la Palatul Elysée cere guvernului să explice francezilor ce îl împiedică să expulzeze de urgență acești indivizi. 

 

 

 

Iar lidera formațiunii de extremă dreaptă Rassemblement national, Marine Le Pen este de părere că ”datoria de a găzdui persoane trece pe planul 2 în momentul în care securitatea francezilor este amenințată”.