Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afganistan: Franța oprește joi evacuarea afganilor dacă SUA se retrag pe 31 august

afgani_urca_la_bordul_unui_avion_de_transport_al_us_air_force_pentru_a_fi_evacuati_aeroportul_hamid_karzai_din_kabul_22_august_2021. Franta opreste evacuarile dacă SUA se retrag, asa cum era prevăzut, pe 31 august.

Afgani urca la bordul unui avion de transport al US Air Force pentru a fi evacuati, Aeroportul Hamid Karzai din Kabul, 22 august 2021. Franta opreste evacuarile dacă SUA se retrag, asa cum era prevăzut, pe 31 august.
Afgani urca la bordul unui avion de transport al US Air Force pentru a fi evacuati, Aeroportul Hamid Karzai din Kabul, 22 august 2021. Franta opreste evacuarile dacă SUA se retrag, asa cum era prevăzut, pe 31 august.
Sursa imaginii: 
Reuters - US Air Force

Autoritățile de la Paris anunță că mai trebuiesc evacuați 62 de cetățeni francezi din Afganistan. În același timp, numeroși afgani au cerut să fie evacuați din această țară iar autoritățile franceze examinează cererile acestora. Între timp, un afgan care a ajuns în Franța deși este membru al unei mișcări a talibanilor, a fost reținut. Inițial, el a fost plasat doar sub supraveghere administrativă, împreună cu alți 5 afgani ce au legături cu talibanii.

 

Un înalt diplomat francez susține că podul aerian creat de Franța pentru a aduce de la Kabul în Hexagon, cetățeni francezi și afgani ce au ajutat Franța în operațiunile locale, va fi oprit începând de joi, 26 august. Totul depinde de decizia Statelor Unite dacă vor rămâne prezente în Afganistan și după 31 august sau nu.

 

Dacă Statele Unite merg mai departe cu obiectivul lor de a se retrage total pe 31 august, Franța își încheie operațiunile din Afganistan joi seara, a precizat directorul de cabinet al ministrului francez de Externe într-o discuție avută cu premierul Jean Castex.

Acest pod aerian a fost creat odată ce talibanii au ocupat Kabul, pe 15 august, timp în care au fost evacuați aproape 2000 de oameni. Au mai rămas 62 francezi de evacuat. 

Premierul Jean Castex pledează pentru găsirea cazurilor ce reprezintă o urgență pentru a fi ajutate printr-un răspuns rapid.

 

Între timp Spania atenționează că unele persoane nu vor putea fi evacuate din cauza situației ”cu adevărat dramatice din teren”. 

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles susține că ”vor fi evacuați cât mai mulți oameni cu putință dar vor fi unii ce vor rămâne în Afganistan din motive ce nu depind de autoritățile spaniole ci din cauza situației de la Kabul”. 

 

Pe de altă parte, unul dintre cei cinci afgani plasați sub supraveghere administrativă odată ce au ajuns în Paris a fost reținut, anunță purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal. Este vorba de un afgan care a ajutat la evacuarea francezilor și a unor persoane ce au lucrat pentru Franța, într-un moment foarte tensionat și care cel mai probabil a salvat vieți, a explicat oficialul francez.