Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: Încercăm să evacuăm câteva sute de persoane din Afganistan

persoane_flutura_pasapoarte_si_documente_in_apropiere_de_un_post_de_control_aeroportul_din_kabul_26_august_2021_cu_cateva_ore_inainte_de_exploziile_din_acest_perimetru.jpg

Persoane flutura pasapoarte si documente în apropiere de un post de control, Aeroportul din Kabul, 26 august 2021 cu câteva ore înainte de exploziile din acest perimetru.
Persoane flutura pasapoarte si documente în apropiere de un post de control, Aeroportul din Kabul, 26 august 2021 cu câteva ore înainte de exploziile din acest perimetru.
Sursa imaginii: 
AP - Wali Sabawoon

Niciun francez nu a fost implicat în vreo manieră în evenimentele de la Aeroportul din Kabul, anunţă preşedintele Franţei. El a explicat că Franţa  încearcă în continuare să evacueze «mai multe sute de persoane» din Afganistan, prin intermediul aeroportului din Kabul. În altă ordine de idei, ambasadorul Franţei în Afganistan îşi va continua munca din Paris.

Conform preşedintelui Emmanuel Macron, 20 de autobuze pline cu francezi ori afgani aşteaptă să se poată îmbarca în avioane cu destinaţia finală Paris, cel mai probabil ei vor face o escală la Abu Dhabi. « Asta înseamnă câteva sute de persoane ce se află în pericol » , a explicat şeful statului:  "Situaţia s-a degradat foarte mult în cazul aeroportului militar de la Kabul iar echipele noastre fac maximul pentru a putea să continue munca în care ne-am angajat – de solidaritate internaţională, de drept umanitar şi de protecţie a cetăţenilor francezi şi a tuturor ţărilor aliate precum şi a afganilor care sunt vânaţi din cauza luptei pe care o duc. Invit pe fiecare dintre cei care se află în această zonă să fie extrem de prudenţi căci situaţia nu este stăpânită".

Premierul Jean Castex confirmase joi, înainte ca aceste explozii să aibă loc, că evacuările vor continua până vineri seara.

Afganistan este locul care găzduieşte de mai mulţi ani mişcări teroriste, spune la microfonul RFI politologul Frédéric Esposito – specialist în mişcări jihadiste care se teme de eventuale atacuri teroriste ce ar putea fi derulate în afara Afganistanului: "Mai mulţi actori se dispută, de mai mulţi ani, pe teritoriul afgan: Daesh şi talibanii. Perspectivele acestor două grupuri sunt diferite: terorism internaţional pentru Daesh în timp ce talibanii doresc mai degrabă să se focalizeze pe teritoriul naţional. Joe Biden declara că speră ca Afganistan să nu redevină  rampa de lansare pentru atentate teroriste ce ar putea fi perpetuate în restul lumii. Există tensiuni militare între Daesh şi talibani dar şi cu Al-Qaeda care joacă un rol important pe de o parte deoarece există o oarecare apropiere de talibani. Toate aceste grupări s-ar putea folosi de situaţia actuală pentru a lansa atacuri în afara teritoriului afgan".

NATO anunţa joi seara că prioritatea este evacuarea a cât mai multor persoane posibile.