Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța și Marea Britanie pledează la ONU pentru crearea unei 'safe-zone' în Kabul

presedintele_emmanuel_macron.jpg

Presedintele Emmanuel Macron.
Presedintele Emmanuel Macron.
Sursa imaginii: 
Daniel Cole POOL/AFP/File

Franța și Marea Britanie vor pleda luni, 30 august, la ONU pentru crearea unei zone protejate în Kabul prin care să poată fi derulate operațiuni umanitare, anunță președintele Emmanuel Macron. Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ai ONU se vor întâlni luni pentru a discuta despre criza afgană. 

Este foarte importantă o astfel de zonă în Kabul pentru că ar crea cadrul legal pentru Națiunile Unite pentru a putea acționa de urgență iar comunitatea internațională va putea menține o presiune asupra talibanilor, este de părere Emmanuel Macron. 

 

Franța a sistat vineri seară evacuările conaționalilor și a unor familii de afgani, prin intermediul aeroportului din Kabul iar Marea Britanie le-a oprit sâmbătă. 

 

Președintele Emmanuel Macron anunța sâmbătă că ”discuții au fost demarate cu talibanii” pentru a putea fi ”protejați și evacuați noi afgani”, aflați în pericol începând cu 31 august când este planificată să aibă loc retragerea completă a militarilor americani.

 

Franța mizează pe ajutorul Qatarului care, datorită ”bunelor relații cu talibanii, are posibilitatea de a redeschide unele linii aeriene cu plecare din Kabul», a precizat președintele Emmanuel Macron aflat în acest week-end la Bagdad, pentru a participa la un summit regional. Responsabilul francez vorbește despre ”evacuări precise care nu se vor face de la aeroportul militar din Kabul ci, eventual de la cel civil ori, cu ajutorul statelor vecine”. 

 

Franța a acordat sute de ”permise temporare”unor afgani rămași în Kabul ce le-ar permite să intre în Franța în lunile ce vin. De pe 17 august, Franța a reușit să evacueze din Afganistan 2.834 de persoane,  dintre care mai bine de 2.600 sunt afgani.