Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irak: Președintele Emmanuel Macron menține militarii francezi chiar și după plecarea americanilor

presedintele_emmanuel_macron_in_irak_28_august_2021.

Presedintele Emmanuel Macron în Irak, 28 august 2021. AFP LUDOVIC MARIN
Presedintele Emmanuel Macron în Irak, 28 august 2021. AFP LUDOVIC MARIN
Sursa imaginii: 
AFP LUDOVIC MARIN

Aflat la Bagdad, președintele Franței a asigurat că soldații francezi rămân prezenți în Irak, dacă aceasta este și dorința statului irakian. ”Franța s-a angajat alături de armata irakiană în războiul contra terorismului”, declară Emmanuel Macron adăugând că această ”luptă nu depinde de nicio altă decizie ci de realitatea din teren și de nevoile din Irak”.

În acest moment, Statele Unite mențin 2.500 de soldați în Irak și continuă retragerea lor, până pe 1 ianuarie 2022.

Parisul anunță însă că va continua să mențină cel mult 800 de militari în Irak, dacă guvernul irakian o va cere.

Franța are capacitatea operațională să își mențină prezența militară singură, fără Statele Unite, a precizat Emmanuel Macron care susține că dorește întărirea stabilității în Irak prin continuarea luptei împotriva grupării teroriste Daech și reconstrucția zonelor eliberate.

Emmanuel Macron a participat la o conferință alături de președintele egiptean Abdel Fatah Sissi, regele Iordaniei Abdallah II, prim-ministrul Kuweitului, miniștrii de Externe din Arabia Saudită, Iran și Turcia. Cu toții au fost primiți în fostul palat al lui Saddam Hussein de președintele Irakului și de premierul său.

Turcia este pregătită să ajute Irakul în lupta contra terorismului, a precizat Mevlut Cavusoglu, șeful diplomației de la Ankara. Rămâne de văzut cine sunt teroriștii pentru Turcia - jihadiștii Daech sau combatanții kurzi din PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Ministrul iranian de Externe a amintit, în arabă, că Teheran a ajutat Irakul din 2014 pentru a lupta împotriva Daech în timp ce omologul său saudit promite că va continua să susțină securitatea și stabilitatea în Irak.

În schimb, autoritățile de la Bagdad speră la investiții reale, într-un moment în care populația este condamnată la șomaj, curentul electric este întrerupt foarte des iar spitalele sunt depășite de epidemia de Covid.