Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Paşaportul sanitar devine obligatoriu din 30 august pentru milioane de salariaţi

Din 30 august, unii salariati din Franta trebuie sa prezinte pasaportul sanitar pentru a putea lucra. Masura este destinata în special celor care lucreaza cu publicul.

Din 30 august, unii salariati din Franta trebuie sa prezinte pasaportul sanitar pentru a putea lucra. Masura este destinata în special celor care lucreaza cu publicul.
Din 30 august, unii salariati din Franta trebuie sa prezinte pasaportul sanitar pentru a putea lucra. Masura este destinata în special celor care lucreaza cu publicul.
Sursa imaginii: 
JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

În Franţa, sindicatul angajaţilor magazinelor Galeries Lafayette se va afla luni, 30 august, în grevă pentru a protesta împotriva paşaportului sanitar. În cazul acestui magazin, este ziua din care angajaţii vaccinaţi vor intra pe o uşă iar cei nevaccinaţi pe o alta. O măsură contestată de salariaţi. 30 august este ziua care va schimba destul de mult statutul unui salariat în Franţa – în cazul angajaţilor care lucrează cu publicul, pot veni la serviciu cei ce dispun de un paşaport sanitar care atestă că sunt vaccinaţi, au anticorpi Covid-19 ori au fost testaţi negativ la Covid. Este vorba de zeci de domenii ale economiei – dar în special este vorba de cele în care se lucrează cu publicul. Domeniile sunt dintre cele mai diverse – cinema, săli de conferinţe, discoteci, cluburi, baruri, cafenele şi restaurante, cazinouri, muzee, transportul feroviar şi aerian naţional, spitale şi unităţi medicale. Prefecţii trebuie să decidă dacă măsura va fi luată şi în cazul marilor centre comerciale.

Nici salariaţii dar nici patroni nu sunt încântaţi de ideea acestui paşaport sanitar.

 

Nici pentru salariaţi dar nici pentru clienţii lor căci mai toată lumea pierde. Patronii magazinelor şi ai restaurantelor spun că în doar câteva săptămâni de când este obligatoriu acest paşaport pentru clienţi, au pierdut un sfert din cifra de afaceri. Deja, clienţii care doresc să folosească serviciile publice în Franţa, sunt obligaţi să prezinte acest paşaport sanitar.  

 

Patronul unui mare lanţ de supermarketuri - E.Leclerc cere fie renunţarea la paşaport fie ca el să devină obligatoriu pentru toate magazinele şi spaţiile comerciale atât pentru salariaţi cât şi pentru clienţi. Acesta spune că de la începutul lui august, când a intrat în vigoare obligativitatea prezentării acest paşaport de către clienţii săi, cifra sa de afaceri a scăzut cu 25%. 

 

Responsabilii magazinelor care nu cer acest paşaport sanitar clienţilor lor, riscă un an de închisoare şi o amendă de 9.000 de euro. 

 

În schimb, în cazul salariaţilor, dacă unul refuză să prezinte paşaportul sanitar, el poate cere câteva zile de concediu plătit. Dacă situaţia nu se schimbă, angajatorul îi poate suspenda contractul de muncă. Ori, i se vor da alte sarcini în companie, unde nu intră în contact cu publicul. 

 

În cazul personalului medical şi de urgenţă, acesta trebuie să se vaccineze cu o primă doză până pe 15 septembrie şi cu a doua până pe 16 octombrie pentru a-şi putea continua meseria. 

 

Săptămână de săptămână, sâmbăta, sute de mii de oameni protestează în Paris şi în marile oraşe din Franţa împotriva obligativităţii vaccinale şi a paşaportului sanitar. Au fost 160.000 sâmbăta aceasta care au protestat în Franța. Sunt sute de mii de salariaţi care susţin ca nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinală ori a paşaportului sanitar, pe motiv că “este o măsură discriminatorie” care “nu face altceva decât să divizeze societatea”.  

 

Cât priveşte celebrul magazin Galeries Lafayette, pentru miile de angajaţi, de luni este prevăzută o intrare specială pentru salariaţii vaccinaţi şi pe care nu vor putea intra angajaţii nevaccinaţi dar care prezintă un test PCR negativ.

 

Ïn alta ordine de idei, ministrul de Interne susţine că dacă în zilele următoare nu se va ajunge la o rată de vaccinare de 90% în rândul poliţiştilor, aceştia vor fi obligaţi să se vaccineze. 

Iar, jandarmii vor trebui să se vaccineze până pe 15 septembrie, din cauza statutului de militari. 

 

Iar pentru că pe 2 septembrie în Franţa începe noul an şcolar, ministrul Educaţiei Jean Michel Blanquer susţine că déjà aproape 90% dintre dascăli sunt vaccinaţi. În plus, acelaşi minister va derula campanii de vaccinare în şcoli pentru copiii de peste 12 ani.

 

Iar guvernul francez nu se opreşte aici – în zilele următoare,  18 milioane de francezi care au peste 65 de ani ori suferă de patologii cronice sunt invitaţi să se vaccineze cu a treia doză de vaccin anti-Covid.