Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adio benzina cu plumb

o_pompa_cu_benzina_intr-o_benzinarie_din_franta.jpg

O pompa cu benzina, într-o benzinarie din Franta.
O pompa cu benzina, într-o benzinarie din Franta.
Sursa imaginii: 
France24

Benzina cu plumb nu mai este utilizată în nicio țară din lume, anunță Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, organism ce salută o etapă majoră care va permite salvarea, în fiecare an, a mai bine de 1,2 milioane de vieți și economisirea a peste 2.400 de miliarde de dolari.

La aproape un secol de la primele avertismente asupra efectelor toxice în ceea ce privește benzina cu plumb, Algeria, prima țară ce a utilizat acest carburant, a epuizat stocurile în luna iulie.

Directorul executiv al agenției onusiene pentru mediu, Inger Andersen a salutat «această etapă majoră pentru sănătatea fiecăruia dintre noi și una benefică pentru mediu».

În urmă cu 20 de ani, mai bine de 100 de state utilizau încă benzina cu plumb, în ciuda a numeroase studii științifice care o arătau drept cauză de decese premature.

Prima alertă a fost dată încă din 1924, în timp ce zeci de lucrători au fost spitalizați iar 5 au murit într-o rafinărie din New Jersey, Statele Unite.

Iar până în anii 1970, aproape toate tipurile de benzină vândute în lume conțineau plumb.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a lansat o campanie în acest sens în 2002 când, déjà, mai multe țări – printre care Statele Unite, China și India au încetat să mai utilizeze acest carburant. Dar, a continuat să fie utilizat la scară largă în țări cu venituri mici.

În 2016, după ce Coreea de Nord, Myanmar și Afganistan au încetat să mai vândă benzina cu plumb doar în câteva state mai existau benzinării în care se vindea acest produs.

Algeria, Irak și Yemen sunt ultimele state care au sistat, la rândul lor, comercializarea lui.

Agenția Națiunilor Unite pentru Mediu anunță într-un comunicat că oprirea comercializării combustibilului cu plumb, va evita, anual, mai bine de 1,2 milioane de decese premature, va însemna o economie de 2.400 de miliarde de dolari la economia mondială și va reduce nivelul de criminalitate.  

Dar, utilizarea acestui tip de combustibil în general trebuie redus pentru a putea fi diminuate efectele schimbărilor de mediu, precizează agenția care adaugă că sectorul transporturilor este responsabil de aproape un sfert din emisiile de gaz cu efect de seră.