Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pașaport sanitar obligatoriu la muncă: În Franța, multe sunt sectoarele în care patronii se văd nevoiți să angajeze un nou personal

de_luni_30_august_2021_prezentarea_unui_pasaport_sanitar_este_obligatoriu_pentru_toti_salariatii_care_intra_in_contact_cu_publicul.

De luni, 30 august 2021, prezentarea unui pasaport sanitar este obligatoriu pentru toti salariatii care intra în contact cu publicul.
De luni, 30 august 2021, prezentarea unui pasaport sanitar este obligatoriu pentru toti salariatii care intra în contact cu publicul.
Sursa imaginii: 
AP - Michel Euler

În Franța, toate sectoarele în care se lucrează cu publicul sunt nevoite să privilegieze salariații vaccinați. Iar cei care încă nu s-au vaccinat cu ambele doze, sunt trimiși acasă până își vor face și a doua doză. În caz contrar, patronul le poate suspenda contractul de muncă. Decizia a intrat de luni, 30 august 2021 în vigoare și provoacă nemulțumiri de partea tuturor – și a salariaților dar și a patronilor. Până acum, un pașaport sanitar era cerut clienților diverselor servicii publice iar acum el este cerut și salariaților ce intră în contact cu publicul.

Patronul unui restaurant din arondismentul 19 din Paris, Olivier,  privește cu reticență această măsură prin care salariații săi sunt obligați să lucreze doar dacă au un pașaport sanitar.

Clientela este puțină în ultimele luni, din cauza unui meteo londonian și pentru că nu se mai poate lua masa, nici în exterior, în lipsa unui pașaport sanitar. Așadar măsura este impusă atât clienților cât și salariaților. Patronul Olivier: "Nici chiar eu nu m-am vaccinat cu ambele doze pentru că durează ca timp, cel puțin 15 zile între cele două doze. Apoi, nu este rolul meu de patron de restaurant să verific angajații și nici clienții mei dacă sunt vaccinați ori nu. În plus, să decid eu pe cine voi trimite în șomaj pentru că nu s-a vaccinat, ori să îl suspend din funcție și să nu îl plătesc, consider că este incredibil. Nu s-a mai văzut așa ceva. Suntem puți într-o situație ce nu este deloc agreabilă și este complet depășită, nu este rolul nostru de a face așa ceva".

Alain Fointaine este președintele Asociației franceze a patronilor de restaurante: "Efectiv, angajații din sectorul restaurantelor sunt tineri care, fără să fie anti-vacciniști, pur și simplu nu au luat în calcul să se vaccineze. Pot să afirm că în prezent majoritatea salariaților din sectorul restaurantelor este vaccinată. Există și persoane ce acum au început să o facă, deci sunt la prima doză. Personal cunosc două – trei persoane pe care a trebuit să le trimit în concediu, căci așa cere legea până când le va fi administrată și a doua doză. Acest lucru a fost făcut de mulți patroni care, se văd nevoiți să angajeze noi persoane în acest interval. Este o decizie ce ne blochează".

Sindicatul Galeriilor Lafayette a lansat luni un apel la grevă nelimitată, din cauza acestui pașaport sanitar. Explică situația liderul de sindicat David Pereira: "Există mulți salariați care s-au vaccinat cu prima doză. Apoi, există alți salariați care sunt împotriva vaccinării și există alți angajați care nu doresc să facă teste PCR la fiecare 72 de ore pentru a putea lucra în magazin. Din acest motiv mulți dintre noi am intrat în grevă pentru a ne asigura că ne vor fi menținute contractele de muncă, apoi că nu vom fi dați afară – așa cum spune legea. Încercăm să protejăm salariații. Ceea ce deranjează este că atât salariatul vaccinat cât și cel nevaccinat lucrează în același loc. Suntem mai bine de 6.000 de salariați la Galeriile Lafayette iar prin această măsură se creează o discriminare între salariați".

Decizia a intrat în vigoare în aceeași zi în care ministrul Muncii anunță că din 1 septembrie se vor putea întoarce la birouri angajații care până acum au lucrat de acasă. Rămâne în responsabilitatea fiecărei companii să stabilească dacă, cine și în ce condiții va putea continua să lucreze de casă căci sunt destui de mulți salariați care doresc să continue să lucreze de acasă.