Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După 20 de ani, Statele Unite au plecat din Afganistan (VIDEO)

un_avion_al_armatei_americane_decoleaza_de_pe_aeroportul_hamid_karzai_din_kaboul_30_august_2021._ap_-_wali_sabawoon.jpg

Un avion al armatei americane decoleaza de pe Aeroportul Hamid Karzai din Kaboul, 30 august 2021.
Un avion al armatei americane decoleaza de pe Aeroportul Hamid Karzai din Kaboul, 30 august 2021.
Sursa imaginii: 
AP - Wali Sabawoon

După 20 de ani de la începutul intervenţiei lor, soldaţii americani au plecat din Afganistan, anunţă Pentagonul. Ei lasă Afganistanul în mâinile talibanilor, în încheierea celui mai lung război din istoria Statelor Unite. 

Retragerea americană s-a încheiat aşadar cu 24 de ore înainte de ziua stabilită de preşedintele Joe Biden ca termen limită pentru ca ultimele forţe americane să părăsească teritoriul afgan.

Americanii au intrat în Afganistan în 2001 după refuzul talibanilor de a-l preda pe şeful talibanilor, Ossama ben Laden, după atentatele din 11 septembrie.

Două decenii mai târziu, talibanii au profitat de retragerea americană din ultimele luni şi de prăbuşirea forţelor de securitate afgane pentru a intra în Kabul pe 15 august şi pentru a prelua puterea, după o ofensivă militară fulger.

Iar din acel moment, occidentalii au fost obligaţi la rândul lor să evacueze de urgenţă toate persoanele cu care au colaborat în aceşti 20 de ani şi pe familiile lor. S-a reuşit evacuarea a 123.000 de persoane, conform ultimelor cifre comunicate de Pentagon.

“Dacă evacuarea militară s-a încheiat, misiunea diplomatică va continua pentru a ne asigura că cetăţenii americani şi afgani eligibili vor putea părăsi Afganistanul”, a indicat generalul Kenneth McKenzie.

După toată frenezia ultimelor zile de pe aeoportul din Kabul, spectacolul ce poate fi observat în aceste momente acolo este unul halucinant, povesteşte de la faţa locului colegul nostru de la televiziuna France24, Cyril Payen: “au rămas pe aeroport autoturisme ori pick-up-uri ce fuseseră utilizate ca protecţie, în cazul unui atac. La multe dintre ele poate fi observat impactul cu gloanţe. Terminalul de zboruri interne este pe jumătate distrus ».

Jurnalistul a mers 2 km pentru a putea intra pe o latură a aeroportului iar talibanii l-au lăsat să intre în acest spaţiu ce pare a fi acum abandonat.

El a observat pe drum talibani echipaţi cu arme de ultimă generaţie: 

« Am putut să intrăm cu colegii afgani pe pista aeroportului  militar din Kabul. Pot fi observate elicoptere abandonate de americani. Mă aflu pe faimoasa pistă a aeroportului unde au avut loc evacuările iar în prezent ea este complet goală. În jurul meu sunt câţiva membri ai securităţii talibane. Am mers doi km pe jos pentru a putea intra pe o poartă din nordul aeroportului, aici unde stăteau până în urmă cu doar câteva zile, persoanele ce doreau să plece din Afganistan. Acum, această poartă este controlată de talibani. De fapt, aceştia securizează cu ajutorul unui echipament american. Există acestă unitate de securitate talibană ce este în întregime echipată cu arme şi chiar uniforme  americane precum şi unităţi blindate pentru transportul de trupe. Iar asta spune multe despre talibanii care, astăzi sunt noii stăpâni ai acestei ţări. Purtătorul de cuvânt al talibanilor a precizat odată cu plecarea ultimului avion american că “mişcarea islamică a învins prima armată din lume, pe cea americană. În cursul nopţii, când ultimii membri ai comando-ului de elită al Delta Force au evacuat ultimul avion militar american, ni s-a spus că doi membri ai acestui comando au strâns mâna unor militanţi jihadişti talibani care preluau în posesie acest aeroport. Simbolic ...iar Kabul s-a trezit astăzi sub şefia talibanilor".

Preşedintele Joe Biden şi-a justificat decizia de a retrage trupele americane prin aceea că de fapt misiunea lor s-a încheiat odată cu moartea lui Ben Laden, ucis de forţele speciale americane în 2011 în Pakistan.

Secretarul american de stat, Anthony Blinken a trasat viitoarele linii cu Afganistanul: “un nou capitol se deschide în relaţia cu Afganistan. Un capitol pe care dorim să îl ducem datorită diplomaţiei noastre. Operaţiunea militară este încheiată iar o nouă misiune diplomatică începe. Dar, orice contact cu guvernul talibanilor de la Kabul va fi dictat de o singură condiţie : interesul nostru naţional. Dacă vom putea lucra cu noul guvern afgan aşa încat să ne protejăm interesul naţional, o vom face. Fiecare iniţiativă va depinde de ceea ce guvernul taliban face şi nu de ceea ce el spune. Talibanii vor o legitimitate şi au nevoie de o susţinere. Mesajul nostru este că legitimitatea şi susţinerea se merită”, a precizat Anthony Blinken.