Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: jihadismul în Franţa şi atentatele premergătoare

bataclan.jpg

Atentatele de la Paris si Saint-Denis din seara de 13 noiembrie 2015 au fàcut 130 de morti si peste 400 ràniti.
Atentatele de la Paris si Saint-Denis din seara de 13 noiembrie 2015 au fàcut 130 de morti si peste 400 ràniti.
Sursa imaginii: 
AFP - PIERRE CONSTANT

Peste o săptămână, în ziua de 8 septembrie, începe procesul atentatelor de la Paris şi Saint-Denis din 13 noiembrie 2015, atacuri soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Este vorba de cele mai sângeroase atentate comise vreodată pe solul francez. In cursul acestui proces «al secolului» cum îl descriu déjà unii comentatori, magistraţii, părţile civile, familiile victimelor dar şi opinia publică franceză şi internaţională vor încerca, printre altele, să înţeleagă mecanismul, contextul care a permis comiterea acestor atacuri în masă.

Atentatele din Franţa anului 2015 – ianuarie, Charlie Hebdo şi Hyper Casher, şi apoi noiembrie cu Stade de France, Bataclan şi terasele cafenelelor – se înscriu într-un context mai larg, botezat de colegii noştri francezi drept «mişcarea de efervescenţă a jihadismului mondial».

Câţiva ani mai devreme, în 2011, începea războiul civil din Siria. Foarte repede, grupurile jihadiste se impun pe teren, în faţa rebeliunii siriene. In 2013 ia naştere grupul stat islamic, ISIS sau Daech, pe scurt. Programul său militaro-politic se rezumă la un singur obiectiv: creearea unui califat la graniţa siriano-irakiană. O idee, mai bien zis o ideologie, care va atrage circa 6.000 de combatanţi europeni din care 2.000 sunt francezi. Franţa a fost astfel primul «furnizor» occidental de jihadişti.

«Criza siriană a dat un nou imbold terorismului internaţional. A fost pentru prima dată că jihadişti europeni erau gata să revină în Europa pentru a comite atacuri» spune cercetătorul Hugo Micheron colegilor noştri de la redacţia în limba franceză.

Atentatele din 13 noiembrie 2015 vor deveni astfel noua «referinţă» în materie după atacurile anti-americane din 11 septembrie 2001. Cert, au avut loc între cele două date şi alte atentate ucigătoare – Madrid în martie 2003 şi Londra în iulie 2005 – dar după aceste două tragedii, Europa a fost mai degrabă ferită de valul jihadist, multe atacuri fiind dejucate.

In opinia analiştilor, atentatele de la Bombay/Mumbai din noiembrie 2008 au jucat un rol capital, au influenţat enorm ce avea să se întâmple 7 ani mai târziu la Paris. În capitala economică a Indiei, timp de trei zile, o serie de zece atacuri teroriste coordonate au făcut aproape 190 de morţi şi peste 300 de răniţi. Hoteluri de lux, restaurante turistice, gara centrală şi centrul comunitar evreiesc al oraşului sunt ţintele atacatorilor.

29 noiembrie 2008 în fata hotelului Taj Mahal din Bombay, înaintea asaltului dat de politie contra teroristilor refugiati în hotel.
29 noiembrie 2008 în fata hotelului Taj Mahal din Bombay, înaintea asaltului dat de politie contra teroristilor refugiati în hotel.
Sursa imaginii: 
AP - David Guttenfelder

Inarmaţi cu arme de război tip kalaşnikov, repartizaţi în comandouri mici şi mobile şi cu obiective similare ca la Bombay – locuri de viaţă, de veselie sau emblematice pentru o societate deschisă – jihadiştii de la Paris şi Saint-Denis din seara lui 13 noiembrie 2015 au luat exemplu «à la lettre» modelul confraţilor indo-pakistanezi.

Dacă în India, autorii au vrut probabil să exporte un îndepărtat conflict regional – Caşmirul – în capitala Franţei, jihadiştii au dorit să aducă în atenţie luptele care se duc pe frontul siriano-irakian între combatanţii Daech şi coaliţia internaţională – din care face parte şi Franţa.

La întrebarea «Cum de a putut să fie Parisul ţinta terorismului de masă ?», răspunsul este simplu. Cu 2.000 de «expatriaţi» pe frontul siriano irakian, Franţa este ţinta ideală. Mai ales că jihadişti francezi, născuţi şi crescuţi în Hexagon – precum redutabilii fraţi Clain – au avut idea de a ţinti localuri simbolice – cafenele, sala de concerte Bataclan şi cel mai mare stadion de fotbal din ţară. «Numai oameni născuţi şi crescuţi în Franţa cunoşteau simbolistica locurilor vizate şi cutumele societăţii resepective» mai spuen Hugo Micheron.

Un drapel al organizatiei stat islamic pe drumul bazei militare Al-Fatiha, la sud de Hawija, Irak, 2 octobrie 2017.
Un drapel al organizatiei stat islamic pe drumul bazei militare Al-Fatiha, la sud de Hawija, Irak, 2 octobrie 2017.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stringer

A se baza pe naţionali, pe localnici învrăjbiţi, nu a fost însă o premieră franceză. Primul atac terorist comis de naţionali are loc la Londra, contra transporturilor publice, în iulie 2005. Atentatele sinucigaşe au fost comise de 4 tineri islamişti britanici şi s-au soldat cu aproape 60 de morţi şi 800 de răniţi. Primul atentat comis de un jihadist revenit de pe «teren», în speţă din Siria, are loc la Bruxelles în mai 2014 contra muzeului evreiesc din capitala Belgiei şi se soldează cu 4 morţi. Urmează apoi, un an mai târziu, măcelul de la Paris din seara de vineri 13 noiembrie 2015.

Atentatele de la Bruxelles şi Paris vor avea darul de a complica misiunea comandourilor jihadiste venite de pe frontul siriano-irakian. Mişcările de du-te-vino între cele două regiuni vor face obiectul unei atenţii sporite din partea serviciilor de informaţii. Daech va inova însă şi la acest capitol, privilegiind de acum încolo «teleghidarea» unor oameni de la distanţă, care nu s-au antrenat la faţa locului ci au stat acasă, în Europa. Ia astfel naştere un «jihad low-cost». Se folosesc camioane sau remorci pentru a intra în mulţimi – vezi Nisa şi Berlin în 2016, Londra şi Stockholm în anul următor. In fine, se înmulţesc atacurile puse pe seama unor aşa-zişi «lupi singuratici» îndoctrinaţi pe internet, atacuri comise adesea cu cuţitul contra unor poliţişti, militari, preoţi sau oameni de rând.

Chiar dacă este slăbită, ba chiar răpusă militar pe teren propriu – în zona sa iniţială siriano-irakiană – mişcarea ISIS şi propagandiştii ei probabil nu şi-au spus ultimul cuvânt, avertizează specialiştii jihadismului.

 
Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: jihadismul din Franţa şi atentatele premergătoare