Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La două săptămâni de la intrarea în Kabul a talibanilor, ce a devenit armata afgană?

cantitatile_exacte_de_arme_cazute_in_mainile_talibanilor_nu_sunt_cunoscute_arata_un_raport_al_congresului_american_publicat_pe_27_august.jpg

Cantitățile exacte de arme căzute în mâinile talibanilor nu sunt cunoscute, arată un raport al Congresului american publicat pe 27 august.
Cantitățile exacte de arme căzute în mâinile talibanilor nu sunt cunoscute, arată un raport al Congresului american publicat pe 27 august.
Sursa imaginii: 
AFP

Este practic unghiul mort al victoriei talibanilor asupra Afganistanului. Din armata afgană fac parte, în mod oficial, 300.000 de bărbați și a fost finanțată în ultimii 20 de ani cu 89 de miliarde de dolari de prima putere mondială, de Statele Unite. Încă din primele zile de august, talibanii au obținut o bună parte din teritoriul afgan căci nimeni nu s-a împotrivit. Nimeni nu își imagina că islamiștii vor ocupa 33 din cele 34 de orașe- capitale de provincii, printre care și Kabul, pe 15 august. În timpul războiului civil, tot lor le-a luat 2 ani pentru a obține puterea, între 1994 și 1996. De această dată, au reușit în 2 săptămâni. De ce, s-au întrebat jurnaliștii de la Le Figaro. 

Prima explicație posibilă este că efectivele armatei afgane au fost «umflate». În loc de 300.000 de bărbați, din ea ar face poarte doar 100.000 de soldați, după cum arata un raport publicat în ianuarie 2020 de Centrul pentru Combaterea Terorismului, organism aflat sub tutela celebrei Academii Militare din West Point, Statele Unite.

Iar dintre aceștia, analiștii militari francezi estimează că jumătate ar fi, de fapt, combatanți.

Iar în fața a 70.000 de talibani determinați, raportul de forțe pare un pic dezechilibrat.

« Armata s-a volatilizat pur și simplu », este de părere Jean-Charles Jauffret, profesor de istorie contemporană la Universitatea franceză Sciences Po, cunoscător al situației din Afganistan și care spune că «rar a observat de-a lungul istoriei o prăbușire atât de brutală».

« Unii au intrat în rândurile grupărilor de rezistență iar 9.000 dintre ei se află în ultima provincie neobținută de talibani, cea mai mică provincie afgană, situată la 50 de km de Kabul – se numește Panjshir, un bastion impotriva forțelor sovietice în anii 1980 și a talibanilor în anii ’90 », explică analistul francez. Dar, dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Irak după retragerea americană, și în acest caz, câteva sute de soldați afgani au trecut la Daech, care, și-a văzut astfel efectivele mult crescute după ce talibanii au preluat puterea. "Militarii afgani detestă talibanii iar acum și armata americană, astfel că au trecut de partea Daech », este de părere profesorul de la Science Po.

Jean-Charles Jauffret explică situația : «Afganul nu este un soldat ci un războinic. Ideea de a-l pune într-un regiment este absurdă căci este refractar la disciplină și la ceea ce înseamnă organizarea unei  armate occidentale». 

Momentul care a schimbat sentimentul armatei afgane a fost 29 februarie 2020, când a fost încheiat acordul de la Doha cu talibanii. Prima putere mondială militară a ajuns la un acord cu un grup terorist fără să fi invitat la discuții un singur reprezentant al armatei afgane. « Dacă ești militar în armata națională și vezi că principalul tău susținător semnează un acord de evacuare și nu de pace, fără să îți fi cerut părerea…moral, ești minat » , susține profesorul de istorie.

Până una alta, talibanii se regăsesc în posesia a enorme cantități de arme, confiscate de la armata afgană ori abandonate de americani.

Este vorba de elicoptere, de avioane, drone, vehicule blindate, arme.

Consilierul american pentru securitate națională, Jack Sullivan spunea înainte de retragerea definitivă că «nu se știe cu exactitate unde se află materialul afgan, dar este cert că o bună parte se regăsește în mâinile talibanilor ».

O parte din material, cum este cazul sistemului anti-rachetă care a servit la securizarea aeroportului din Kabul, a fost distrus pentru a nu mai putea fi utilizat. Comandantul central al armatei americane a menționat și 70 de vehicule blindate, 27 de vehicule Humvee și 73 de avioane.

Generalul McKenzie susține că ele nu vor putea fi folosite niciodată. Dar, analiștii francezi susțin că pierderea este colosală. Fiecare vehicul blindat costă în parte 1 million de dolari iar un elicopter Black Hawk - 6 milioane de dolari.

În strategia americană, toate aceste echipamente ar fi trebuit retrase din zona de conflict. Ori, ar fi putut dota armata afgană.

Cunoaște situația colonelul Michel Goya, specialist în conflictul militar: "Trupele americane s-au întors în Statele Unite cu echipamentul lor. Ceea ce a rămas în Afganistan este material militar – armament care a fost lăsat armatei afgane. O mare parte a fost deja recuperată de talibani. Ideea americanilor a fost de a neutraliza tehnica grea – elicoptere și avioane de luptă. Dar, de fapt, nu a fost scos din funcțiune mare lucru. Pentru că există mult echipament răspândit prin mai întreg Afganistanul. Sunt sute de vehicule, sute de mii de arme ce au fost déjà distribuite și care au scăpat de mult de sub observația americanilor, lăsate în mîinile armatei afgane dar care au fost abandonate și încă sunt în stare de funcționare".

În 20 de ani, armata americană și aliații ei, au furnizat undeva la 600.000 de rachete și de arme pentru armata afgană. «Cantitățile exact căzute în mâinile talibanilor nu sunt cunoscute», arată un raport al Congresului american publicat pe 27 august.

Apoi, o parte a echipamentului a ajuns deja în statele vecine – în Iran, Uzbekistan ori Tadjikistan și cel mai probabil armele se vor regăsi în curând în rețelele de contrabandă, la fel ca piesele detașate de sub carcasele abandonate la Kabul.