Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prețurile alimentare au crescut în august la nivel mondial

in_franta_pretul_produselor_proaspete_a_crescut_in_august_cu_63.jpg

În Franța, prețul produselor proaspete a crescut în august cu 6,3%.
În Franța, prețul produselor proaspete a crescut în august cu 6,3%.
Sursa imaginii: 
Getty Images

Indicele prețurilor alimentare a crescut cu 3,1% comparativ cu iulie și cu 32% într-un an, anunță joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Prețul zahărului a crescut cu aproape 10%, în urma unor probleme meteorologice înregistrate în Brazilia, primul producător mondial de zahăr. Se așteaptă ca ceilalți doi lideri ai producției mondiale de zahăr, India și Uniunea Europenă, să atenueze din această creștere.

Prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 6,7% în august.

Iar tariful  cereralelor a progresat global cu 3,4% iar al grâului în special se apropie de 9%. În cazul grâului există o teamă că recolta din principalele țări exportatoare va fi foarte scăzută anul acesta, pe fondul unui meteo atipic.

În schimb, prețul porumbului a scăzut cu 0,9%, pe fondul unei ameliorări a perspectivei de producție în Argentina, Uniunea Europeană și Ucraina în timp ce Brazilia și Statele Unite au anunțat că se tem de recolte mult diminuate.

Global și indicele prețului la carne a crescut lejer în august. A crescut prețul la carnea de pasăre în urma unei cereri foarte mari de import formulate de Asia de Est și Orientul Mijlociu. În schimb a scăzut prețul la carnea de porc în urma unei cereri scăzute pe piața europeană.

A scăzut, lejer ce-i drept, prețul produselor lactate. Dar, a crescut în schimb tariful la unt și brânzeturi.

În Franța, această creștere se resimte direct de consumator. Economistul Stephanie Villers explică ceea ce se întâmplă în Franța: "Prețul energiilor au crescut foarte mult și are un cuvânt de spus asupra inflației globale – gaz, petrol și așa mai departe care au un cuvânt de spus asupra facturii globale și care, în Franța ne-a adus la o inflație de 2%. Apoi există o creștere a prețului în cazul produselor proaspete, a celor alimentare, pe fondul unui meteo defavorabil".

Este compensată această inflație, în cazul Franței, de o creștere de salarii ?

Stephanie Villers: "Pentru moment nu vedem nicio creștere notabilă de salarii în Franța. Trebuie menționat că există în continuare 60.000 de oameni ce se află în șomaj parțial. Ïncă nu putem spune că există o reluare a economiei la nivelul de dinainte de criza sanitară. Acum, puterea de cumpărare a francezilor nu va scădea pentru că oferta se va ajustată cererii. Nu ne așteaptăm să existe o creștere galopantă a inflației care să destabilizeze puterea de cumpărare a francezilor".

În Franța, prețul produselor proaspete a crescut în august cu 6,3%. Cel mai mult a crescut prețul la energie, cu peste 12%.