Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guantanamo, Cuba: Reîncep audierile preliminare a 5 bărbaţi acuzaţi în procesul atentatelor din 11 septembrie 2001

Audierile preliminare în proces sunt reluate în momentul în care Statele Unite comemoreaza atacurile de la 11 septembrie 2001 soldate cu aproape 3.000 de morti.

Audierile preliminare în proces sunt reluate în momentul în care Statele Unite comemoreaza atacurile de la 11 septembrie 2001 soldate cu aproape 3.000 de morti.
Audierile preliminare în proces sunt reluate în momentul în care Statele Unite comemoreaza atacurile de la 11 septembrie 2001 soldate cu aproape 3.000 de morti.
Sursa imaginii: 
© AFP

Statele Unite se pregătesc să comemoreze atentatele de la 11 septembrie 2001 soldate cu aproape 3.000 de morţi. Moment în care, se redeschid audierile preliminare a 5 bărbaţi acuzaţi că au planificat atacurile. Audierile au loc la baza militară americană din Golful Guananamo, Cuba. Cei 5 bărbaţi sunt încarceraţi de 15 ani în acestă bază militară. Acuzaţiile au fost formulate încă din februarie 2008 dar audierile au avansat cu o lentoare extremă în faţa comisiilor militare de la Guantanamo.

Prima audiere a avut loc în mai 2012 iar de atunci, câteva zeci de audieri au avut loc, toate preliminare iar de la începutul lui 2019 acuzaţii nu au mai fost audiaţi.

Pandemia de Covid-19 a oprit de tot audierile, timp de 17 luni, iar de această dată, audierile sunt reluate cu un nou judecător . Este al 8-lea judecător care prezidează audierile.     

Discuţiile se derulează într-o sală extrem de securizată situată la baza navală americană din sud-estul Cubei.

Cei 5 bărbaţi sunt inculpaţi pentru complot, terorism şi uciderea a 2.976 de persoane în atentatele de la 11 septembrie 2001. Ei riscă pedeapsa cu moartea.  

Presupusul “creier” al atacurilor de la 11 septembrie 2001 se numeşte Khalid Sheikh Mohammed. Este un pakistanez crescut în Kuweit, absolvent al unei universităţi americane. El ar fi avut această idee încă din 1996, ca avioane să lovească unele clădiri din Statele Unite şi i-a propus acest lucru liderului Al Qaida, Osama ben-Laden.

Khalid Sheikh Mohammed planifica încă din anii ’90  atacuri teroriste împreună cu nepotul său, Ramzi Yousef, care a detonat o bombă la World Trade Center din New York în 1993. Iar când Osama ben Laden a dat unda verde pentru atacul de la 11 septembrie 2001, responsabil cu întregul plan a fost făcut Khalid Sheikh Mohammed, potrivit acuzării. El a fost capturat de abia în martie 2003, în Pakistan.  CIA l-a interogat în Afganistan şi în Polonia şi de abia în 2006 a fost întemniţat la Guantanamo.

Un an mai târziu, declara în cadrul unei audieri fără public, că este responsabil nu doar de atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite dar şi de cele din Bali şi Kenya, revendicate de Al-Qaida precum şi de moartea jurnalistului american Daniel Pearl. Asasinat în 2002 la Karachi, în Pakistan, jurnalistul lucra pentru Wall Street Journal în momentul în care a fost omorât de membri Al-Qaida.

Un alt acuzat în procesul 11 septembrie 2001 este yemenitul Ramzi Bin al-Shibh, format într-o tabără Al-Qaida din Afganistan. El ar fi ajutat la coordonarea celulei de atac şi Al-Qaida. A fost capturat în 2002 în Pakistan şi transferat în 2006 la Guantanamo.

Un alt acuzat yemenit se numeşte Walid ben Attash iar la momentul atacurilor avea doar 23 de ani. El este calificat drept “locotenentul” Al –Qaida şi este cel care l-ar fi ajutat direct pe Khaled Mohammed să planifice atacurile din 11 septembrie.

Iar cel care ar fi pregătit piraţii aerului şi ar fi transferat banii pentru întreaga operaţiune este nepotul lui Khalid Sheikh Mohamed – şi el acuzat în acest proces. Capturat în 2003, tot în Pakistan, a ajuns la Guantanamo în 2006.

Iar ultimul dintre acuzaţi este un cetăţean saudit, Mustafa al Hawsawi, care ar fi ajutat piraţii aerului să ajungă în Statele Unite şi să îşi gestioneze transferurile de bani pentru întreaga operaţiune. A ajuns în 2006 la Guantanamo.

Audierile ar trebui să continue de unde au fost oprite – era momentul în care apărarea acuzaţilor denunţa tortura la care au fost supuşi clienţii lor în timpul în care s-au aflat în mâinile CIA.

De aici încolo, nimeni nu ştie cât poate dura până când procesul va intra cu adevărat într-o fază decisivă. Avocaţii au cerut foarte multe documente rămase până în acest moment confidenţiale, cu privire la programul de tortură, condiţiile de detenţie din Gantanamo ori starea de sănătate a acuzaţilor.

Alka Pradhan este avocata unuia dintre acuzaţi: "Nu există nicio şansă ca într-o bună zi aceşti oameni să aibă parte de un proces echitabil. Ei au fost supuşi la o tortură odioasă şi ilegală iar Guantanamo este locul unde programul de tortură se derulează.

Atunci când Statele Unite vor să facă justiţie, aduc suspecţii în tribunale normale unde îi judecă potrivit unor reguli ce există pentru toată lumea. Este obiectivul sistemului nostru judiciar. Dar, atunci când vor să ascundă lucruri, oamenii sunt duşi la Guantanamo şi creează un tribunal cu totul nou – acest lucru s-a întâmplat cu aceşti oameni.

Acuzaţii nu doar că sunt distruşi fizic şi psihic dar întregul proces este corupt. Guvernul a creat propriile reguli de a păstra informaţii prin care poate decide ce ne divulgă şi ce nu în condiţiile în care vorbim de pedepse cu moartea. Deci, în niciun caz nu putem vorbi de un proces echitabil ».

Un alt avocat recomandă să nu ne facem nicio iluzie – «aceşti bărbaţi au fost aduşi la Guantanamo pentru a fi acoperite acte de tortură », mai degrabă decât pentru a fi prezentaţi justiţiei americane.