Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum s-au pregătit avocaţii, magistraţii şi părţile civile pentru procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015

20210902_112935.jpg

Sala de audiente în care se va derula procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015.
Sala de audiente în care se va derula procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

INDICATII DE LANSARE :

Mâine începe la Paris procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015, atacuri jihadiste revendicate de organizaţia stat islamic şi care s-au soldat cu 130 de morţi şi circa 400 de răniţi. E vorba de cele mai ucigătoare atentate comise vreodată împotriva Franţei. Vor fi judecaţi 20 de acuzaţi – din care 6 în lipsă, probabil ucişi în Siria. S-au constituit circa 1.800 de părţi civile – apropiaţi ai dispăruţilor, răniţi sau supravieţuitori ai atacurilor - şi sunt aşteptaţi să fie prezenţi peste 330 de avocaţi şi sute de jurnalişti de-a lungul celor 8 luni ale procesului. Cum s-au pregătit lumea judiciară şi părţile civile pentru acest proces descris déjà drept cel al "secolului"?

Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 – poreclit pe scurt «V13» întrucât a avut loc într-o zi de vineri – va rămâne în analele judiciare şi nu doar istorice.

1.800 de părţi civile, 330 de avocaţi, 542 de dosare în care sunt regrupate 47.000 de procese verbale – de la o pagină la sute de pagini bucata – procesul «secolului» cum a fost déjà descris va dura cel puţin 140 de zile, dacă toate lucrurile decurg normal. Verdictul este prevăzut să fie dat în 24 sau 25 mai 2022.

Acest proces, judecat în faţa unei curţi speciale formate din magistraţi profesionişti, va fi prezidat de Jean-Louis Périès, un magistrat cu experienţă în vârstă de 65 de ani. El va fi însoţit în acest «maraton» judiciar de alţi 4 magistraţi profesionişti. In fine, investigaţiile au durat 4 ani şi jumătate şi au fost realizate de 5 judecători de instrucţie.

In ciuda constrângerilor impuse de caracterul specific al Palatului de Justiţie – e vorba de un monument istoric a cărui piatră de temelie s-a pus în secolul 13 - ministerul de resort şi curtea de apel din Paris au răspuns solicitărilor victimelor şi au acceptat ca dezbaterile pentru acest proces ieşit din comun să aibă loc pe Ile-de-la-Cité, în inima capitalei franceze, acolo unde se află deci clădirea istorică a Palatului de Justiţie. Fără a modifica arhitectura istorică a clădirii, s-a construit o nouă sală de audienţă – efemeră, va fi demolată peste 2-3 ani - chiar în uriaşa Sală a paşilor pierduţi, cea mai mare de acest fel vreodată construită Franţa. 45 de metri lungime pe 15 lăţime, 750 de m2 şi 550 de locuri, sala procesului beneficiază de asemenea de o regie care va filma, pentru istorie, toate dezbaterile.

Ca să nu grăbească lucrurile, magistraţii de comun acord cu avocaţii acuzaţiilor şi ai părţilor civile, au decis că audienţele vor începe de abia la 12:30 şi nu vor fi programate decât 4 zile pe săptămână – de marţi până vineri – ziua de luni fiind rezervată pentru a reprograma eventuale întârzieri ce vor apărea vrând-nevrând de-a lungul procesului.

15 pshihologi care vor sta în sală şi primprejur pe toată durata procesului

Trăgând învăţămintele de la procesul atentatelor de la Charlie Hebdo şi Hyper Casher, s-a decis la la procesul «V13» să se anticipeze mai bine proiecţia şi difuzarea unor docuemnte sensibile – precum înregistrări sonore sau video ale atacurilor. In acest sens, au fost recrutaţi 15 pshihologi care vor sta în sală şi primprejur pe toată durata procesului pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie – victime, familii dar şi jurnalişti sau public.

In fine, cei circa 330 de avocaţi ai părţilor civile au decis să-şi pună forţele în comun, să lucreze în echipă pentru a evita ca în timpul procesului să nu se repete aceleaşi întrebări. S-a creat astfel un spaţiu digital securizat care le permite avocaţilor să comunice şi să-şi transmită diferite documente confidenţiale la adăpostul curioşilor. De asemenea, s-au constituit grupuri de lucru specifice care şi-au repartizat diversele tematici – personalitatea acuzaţiilor, radicalizarea, rolul serviciilor de informaţii, şamd.

Mai rămâne acum de văzut cum se vor derula audienţele. S-a decis, în mod excepţional, ca interogarea acuzaţiilor să înceapă cu magistraţii şi nu cu avocaţii părţilor civile întrucât aceştia din urmă ar avea tendinţa să îmbrace costumul de procuror nemailăsând nimic pe mâna magistraţilor.

Să mai precizăm pe final că în ciuda acestui impresionant dispozitiv judiciar, curtea de apel din Paris – cu sediul în aceeaşi clădire în care se derulează procesul «V13» - promite că-şi va continua treaba ca şi până acum. Cu alte cuvinte, justiţia va funcţiona 100% şi în acest context ieşit din comun. Un singur lucru se modifică: pentru a nu amesteca publicele, un parcurs specific este prevăzut pentru cei care vin la procesul atentatelor.

 
Cum s-au pregătit avocaţii, magistraţii şi părţile civile pentru procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015