Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Fostul ministru al Sănătăţii, Agnès Buzyn convocat la Curtea de Justiţie a Franţei pentru o posibilă inculpare

Fostul ministru al Sanatatii, Agnès Buzyn - s-a aflat pe functie pâna pe 16 februarie 2020.

Fostul ministru al Sanatatii, Agnès Buzyn - s-a aflat pe functie pâna pe 16 februarie 2020.
Fostul ministru al Sanatatii, Agnès Buzyn - s-a aflat pe functie pâna pe 16 februarie 2020.
Image source: 
AFP Bertrand Guay

Ministru al Sănătăţii în momentul în care trebuiau luate primele decizii pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, Agnès Buzyn a fost convocată de magistraţii Curţii de Justiţie pentru vineri, 10 septembrie.  Ea riscă să fie inculpată pentru «punere în pericol a vieţii unei terţe persoane» , relatează Le Monde. Este un vast dosar consacrat manierei în care autorităţile franceze au anticipat iar apoi au gestionat cotidian epidemia de coronavirus, soldată cu cel puţin 115.000 de morţi în Franţa.

Curtea de Justiţie a Franţei este singura instanţă competentă să ancheteze şi să judece foşti ori actuali miniştri.

Agnès Buzyn a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii, în februarie 2020, la începutul epidemiei de Covid-19 pentru a putea candida la Primăria capitalei. Ea a fost înlocuită la şefia ministerului de Olivier Véran.

Convocrea intervine în cadrul unei anchete deschise în iulie 2020 după ce 8 magistraţi ai Curţii de Justiţie au estimat că acceptă 9 plângeri ce vizau Executivul. De atunci, alte plângeri au fost acceptate şi s-au adăugat la anchetă.

Cu puţin timp înainte să renunţe la minister, în luna ianuarie 2020, Agnès Buzyn declara că «riscul de propagare a coronavirusului în rândul populaţiei este foarte scăzut», dar recunoştea că analiza sa « ar putea să evolueze ». În martie 2020, tot Agnes Buzyn califica drept "mascaradă" menţinerea, pentru 15 martie, a primului tur de alegeri municipale, în plină criză sanitară : «trebuia să fi oprit totul, a fost o mascaradă (…) Pe 11 ianuarie am trimis un mesaj preşedintelui asupra situaţiei », declara pentru Le Monde, Agnes Buzyn.

Anchetatorii au strâns, de la începutul anchetei, 60 de tone de documente - note interne, documente clasificate ale ministerului Sănătăţii.

Fostul ministru declara, în 2020, că «ştia că valul de tsunami era în faţa noastră », în momentul în care a plecat din minister, la mijlocul lui februarie.  

În faţa comisiei de anchetă de la Adunarea Naţională, Agnès Buzyn indicase, la finele lui iunie 2020, că a alertat Palatul Elysée dar şi guvernul, încă din ianuarie 2020 în ceea ce priveşte posibilul pericol prezentat de coronavirus.

Domiciliul său a fost percheziţionat în octombrie 2020, în cadrul acestei anchete. Controlul a fost realizat de Oficiul Central de Luptă împotriva Corupţiei şi a Infracţiunilor financiare şi fiscale. Au fost vizaţi de percheziţii actualul ministru al Sănătăţii, Olivier Véran, fostul premier Edouard Philippe şi mai mulţi foşti membri ai guvernului, secretari de stat.

Ïn prezent,  Agnès Buzyn ocupă un post de responsabil în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la Geneva.

În urmă cu două zile, procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie, François Molins declara că 14.500 de plângeri privitoare la modul în care a fost gestionată criza sanitară la începutul ei dar şi ulterior, se află la Curtea de Justiţie.