Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris : 4 ani de închisoare pentru fostul vicepreşedinte al Siriei

rifaat_al-assad_fotografiat_pe_27_mai_2005_intr-un_interviu_acordat_ap_in_biroul_sau_din_marbella_sudul_spaniei.

Rifaat al-Assad fotografiat pe 27 mai 2005, într-un interviu acordat AP în biroul sau din Marbella, sudul Spaniei.
Rifaat al-Assad fotografiat pe 27 mai 2005, într-un interviu acordat AP în biroul sau din Marbella, sudul Spaniei.
Image source: 
© Paul White, AP

Curtea de Apel din Paris confirmă condamnarea lui Rifaat al-Assad, unchiul liderului sirian Bachar al-Assad, la 4 ani de închisoare pentru că şi-a realizat în Franţa, în mod fraudulos, un patrimoniu evaluat la 90 de milioane de euro. Fost vicepreşedinte al Siriei, acum în vârstă de 84 de ani, Rifaat al-Assad trăieşte în exil din 1984. El a fost găsit vinovat pentru spălare de bani în bandă organizată, deturnare de fonduri publice siriene între 1996 şi 2016 dar şi pentru fraudă fiscală în formă agravată. Toate bunurile sale imobiliare sunt confiscate de justiţie.Este vorba de hoteluri, zeci de apartamente situate în Paris, o herghelie, un castel în Val d’Oise, birouri în Lyon. 

Curtea de Apel estimează că averea lui Rifaat Al-Assad provine din trezoreria de stat a Siriei, în particular din fonduri pe care fratele său, Hafez Al-Assad a acceptat să le deblocheze în schimbul exilului său.

Avocaţii săi au precizat că banii provin dintr-un «ajutor masiv» oferit de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Abdallah, între 1980 şi 2015.

Invocând motive medicale, Rifaat Al-Assad nu s-a prezentat la proces.

Potrivit unor ONG-uri anticorupţie, printre care se află Transparency International şi Sherpa -organism aflat la originea plângerii depuse împotriva lui Rifaat al-Assad, patrimoniul său din Franţa, Spania, Elveţia şi Anglia este estimat la mai multe sute de milioane de euro, în fiecare caz în parte.

Laura Rousseau reprezintă asociaţia Sherpa: "Decizia în apel este o victorie în ceea ce priveşte corupţia internaţională şi a faptului că lideri politici scapă nepedepsiţi după ce fură de la populaţiile lor bogăţia ţării lor. Până acum, Rifaat Al-Assad nu s-a prezentat nici în prima instanţă şi nici în apel. La un moment dat el s-a aflat la Paris dar, din ce informaţii avem, el se află destul de mult în Anglia. Personal nu ştiu unde este, rămâne de văzut dacă va fi încarcerat. Ideea acestui proces a fost de la bun început ca aceste sume imense de bani să fie restituite poporului şi nu liderilor ţării. Banii ar permite finanţarea unor proiecte de dezvoltare locală. Apoi, ideea este să se evite ca banii să intre din nou în circuitul infracţional. Iar noua legislaţie franceză adoptată recent în acest sens, ne permite să sperăm că restituirea va avea loc departe de interesele diplomatice".

În 1984, Rifaat Al-Assad a fost ales vicepreşedinte al Siriei, funcţie pe care a exersat-o timp de 13 ani din exil după o tentativă de lovitură de stat împotriva propriului frate, Hafez al-Assad, cel care a condus Siria între 1970 şi 2000. Rifaat Al-Assad s-a instalat mai întâi în Elveţia iar apoi în Franţa.

La Paris a fost decorat, în 1986, cu cea mai înaltă distincţie franceză, Legiunea de Onoare, de preşedintele François Mitterrand pentru serviciile aduse diplomaţiei franceze în Orientul Mijlociu.

În februarie 2021, două ONG-uri anticorupţie, printre care şi Sherpa, au cerut preşedintelui Emmanuel Macron să îi retragă această distincţie ţinându-se cont de acuzaţiile existente pe numele său. 

În Spania, este ameninţat cu un proces privind modul de achiziţionare a 500 de proprietăţi, în valoare de aproape 700 de milioane de euro.

În Elveţia, este urmărit penal pentru crime de război comise în anii 1980.Fost şef al forţelor de elită a securităţii interne, Brigăzile Apărării, Rifaat Al-Assad este acuzat că a participat la masacrul de la Hama, în 1982, în care şi-au pierdut viaţa sute de persoane.

El se prezintă în prezent ca un opozant al nepotului său, Bachar Al-Assad.