Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocatul familiei Pop, la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Salah Abdeslam şi-a pus toate cărţile pe masă când a spus că e combatant ISIS

20201113_122133.jpg

Cafeneaua La Belle Equipe, acolo unde au fost ucisi de jihadisti Làcràmioara Pop si Ciprian Calciu, alàturi de alti 19 oameni, în seara de 13 noiembrie 2015.
Cafeneaua La Belle Equipe, acolo unde au fost ucisi de jihadisti Làcràmioara Pop si Ciprian Calciu, alàturi de alti 19 oameni, în seara de 13 noiembrie 2015.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Paris, în faţa Curţii speciale, continuă procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015. Printre cele 130 de victime de la Sala Bataclan, terasele unor cafenele pariziene şi Stade de France, s-a numărat şi un cuplu de tineri români. Lăcrămioara Pop şi Ciprian Calciu au fost împuşcaţi de jihadişti pe când se aflau la cafeneau La Belle Equipe. Antoine Casubolo Ferro este avocatul familiei Pop. La procesul de la Paris el le reprezintă pe cele două surori ale Lăcrămioarei, pe mama acesteia şi pe fiica ei. In interviul pe care i l-a acordat colegului nostru Vasile Damian, avocat spune pentru început ce aşteaptă de la acest proces.

Antoine CASUBOLO FERRO: „Ce aşteaptă de la acest proces? Ca toată lumea, aşteaptă mai întâi să înţeleagă cum, în ce circumstanţe, s-au petrecut faptele. Apoi, ca la orice proces, aşteaptă ca oamenii din boxa acuzaţilor să fie judecaţi şi pedepsiţi pentru ceea ce au făcut. E normal să se facă dreptate acestor victime şi apropiaţilor care au pierdut pe cineva drag. Intr-o primă etapă, aşteptăm deci ca persoanele din boxă să fie sau nu condamnate dar să ştim odată pentru totdeauna cine ce a făcut. Apoi, acest proces are este foarte important pentru că va permite victimelor să se exprime, să-şi spună durerea. Este ocazia pe care Republica, justiţia şi, în general, democraţiilor noastre o oferă acestor oameni. In fine, vom încerca să înţelegem de ce a fost vizată cafeneau La Belle Equipe, ce s-a întâmplat exact acolo, de ce au fost ucise anumite persoane? De ce nu au fost arestaţi aceşti oameni înainte de a junge acolo pentru că toţi erau déjà reperaţi? De ce au fost lăsaţi liberi? De ce nu au fost opriţi după atacurile de la celelalte baruri? Toate aceste chestiuni vor fi evocate în timpul procesului. Acest lucru va permite să punem pe masă toată instrucţia. Procesul serveşte la asta: să refacem în stil oral tot ce s-a făcut de 5 ani încoace în scris. Toate persoanele care au depus mărturie, toţi poliţiştii, anchetatorii belgieni, şamd. toată lumea va veni la bară pentu a reface instrucţia. Vom încerca să înţelegem ce s-a întâmplat şi pentru a-i condamna pe aceşti oameni, dacă merită să fie condamnaţi.”

Vasile DAMIAN: Familia Lăcrămioarei Pop nu se află în Franţa. Cum o ţineţi la curent cu derularea procesului?

A.C.F: „Pentru părţile civile care nu pot veni la proces, s-a creat un webradio. Am comunicat deci linkul întregii familii Pop dar şi tuturor clienţilor mei – victime sau familii de victime - ca să se poată conecta pentru a urmări procesul în direct.”

V.D: Procesul are loc aproape 6 ani după comiterea atentatelor. El va dura mai bine de 8 luni. Verdictul este aşteptat la sfârşitul lunii mai 2022 adică aproape 7 ani de la atacuri. Nu este prea târziu pentru toate aceste victime şi familiile îndoliate?

A.C.F: „Nu e niciodată prea târziu. Cum se spune, mai bine mai târziu decât niciodată. Când are loc un atentat dar ucigaşii au murit, nu putem avea un proces şi deci nu putem avea acest moment important în care ne aplecăm asupra suferinţelor victimelor. Când avem însă supravieţuitori şi complici sau chiar un membru al comandourilor cum este cazul lui Salah Abdeslam, acest proces, chiar dacă vine 7 ani mai tâzriu, e mai bine decât niciodată.”

V.D: Sunteţi unul din avocaţii Asociaţiei franceze a victimelor terorismului (AFVT), reprezentanţi dealtfel şi asociaţia la acest proces. Aveţi impresia că victimele şi familiile victimelor terorismului sunt mai bine înconjurate, mai bine luate în grijă decât acum 10-20 de ani?

A.C.F: „Franţa a instaurat un Fond de garanţie pentru victimele actelor teroriste din care se plătesc compensaţii acestor victime. Graţie acestui fond, asociaţiile, împreună cu psihologi, psihiatri şi o serie de alţi oameni, încearcă să ajute victimele atât pe plan psihologic cât şi financiar ca să se repună pe picioare după ce li s-a surpat pământul sub picioare.”

V.D: Am văzut că în primele două zile ale procesului, Salah Abdeslam, principalul acuzat, a făcut déjà două ieşiri care au marcat audienţa. Mai întâi a pozat în victimă a sistemului carceral francez – „de 6 ani sunt tratat ca un câine” a spus presupusul terorist – apoi a încercat să-şi dezvinovăţească 3 amici co-acuzaţi. V-au surprins aceste declaraţii, această atitudine?

A.C.F: „Intr-adevăr, nu ne aşteptam la aceste declaraţii ale lui Salah Abdeslam, mai ales că, aşa cum a subliniat şi preşedintele Curţii, el a tăcut de-a lungul întregii instrucţii. Deci, din acest punct de vedere, este o surpriză. Ce este însă bine în treaba asta este că şi-a pus astfel imediat toată cărţile pe masă. A spus că este un combatant al statului islamic. Deci s-a angajat într-o bătălie cu noi. Cu alte cuvinte, suntem mai departe în stare de război. Ei bine, noi suntem gata să facem faţă acestui război. Când se plânge că îl tratăm prost, ca pe nişte câini, am chef să-i amintesc că prietenii lui au împuşcat oameni ca pe nişte câini. La terasa cafenelei La Belle Equipe nu erau câini şi totuşi i-au ucis ca pe nişte câini. Să nu vină deci să se plângă.”

 
Avocatul familiei Pop, la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Salah Abdeslam şi-a pus toate cărţile pe masă când a spus că e combatant ISIS