Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emoţie mare şi lacrimi multe la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015, când s-au citit numele celor 130 de morţi

salah.jpg

Salah Abdeslam, principalul acuzat la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015, în boxa sàlii tribunalului special din Paris.
Salah Abdeslam, principalul acuzat la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015, în boxa sàlii tribunalului special din Paris.
Sursa imaginii: 
BENOIT PEYRUCQ / AFP

A treia zi a procesului atentatelor din 13 noiembrie 2015 a fost conscrată citirii raportului preşedintelui Curţii. E vorba de un rezumat al celor peste 500 de volume câte numără dosarul acestui proces istoric. Membri Curţii, avocaţii, părţile civile – supravieţuitorii şi familiile victimelor – şi bineînţeles cei 14 acuzaţi prezenţi au putut astfel să-şi rememoreze momentele teribile care aveau să curme viaţa a 130 de oameni.

Momentul culminant al audienţei a fost atunci când s-au citit cele 130 de nume, prenume şi vârstele celor ucişi la Stade de France, în sala Bataclan şi pe terasele unor cafenele pariziene, acolo unde au murit şi Lăcrămioara Pop cu Ciprian Calciu. Patru minute de lectură, de enumerare, care au provocat multe lacrimi în sala de audienţe de la Paris. S-a apelat rapid la psihologii prezenţi la faţa locului pentru a stăvili acest val de emoţii.

Odată depăsit momentul dificil, preşedintele curţii speciale Jean Louis Périès şi cei doi asesori care-l însoţesc au dat citire raportului referitor la ceea ce s-a întâmplat acum 6 ani. Mai exact, un rezumat al celor 550 de volume câte numără ancheta acestui dosar gigantic al atentatelor din 13 noiembrie.

21:16, prima explozie la Stade de France; 21:24, primele împuşcătiuri la cafenelele Carillon şi Petit Cambodge; 21:36, împuşcături la Belle Equipe – acolo unde au murit seceraţi Lăcrămioara Pop şi Ciprian Calciu; 21:47, debutul masacrului de la sala Bataclan…Orarele sunt foarte precise, la fel ca şi detaliile despre atacuri: câte centuri cu exlozibili, câte cuie erau în ele, ce trupuri au fost de nerecunoscut, câte cadavre erau împrăştoate, câte gloanţe s-au tras. Scenă cu scenă, asistenţa află derularea cât mai precisă a ceea ce s-a petrecut în seara de 13 noiembrie 2015.

Aflăm astfel că anchetatorii – la începutul anchetei, o mie la număr – şi 5 magistraţi antiterorişti au ajuns repede la concluzia că atentatele au fost coordonate din Belgia iar comanditarul era din Siria. Tară din care dealtfel au venit – via ruta Balcanilor – Grecia, Ungaria, Germania, sub acoperire de refugiaţi sirieni - practic toţi membri comandourilor care aveau să îndolieze Parisul. Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al atacurilor şi principalul acuzat la acest proces, i-a condus în persoană cu maşina pe mulţi dintre atacatori de la Budapesta în Belgia.

Tot din lectura raportului am mai aflat că filmele de revendicare ale atentatelor au fost turnate înaintea atacurilor. Filme în care cei 9 aşa-zişi «lei» - adică sinucigaşii – anunţă că vor să atace Franţa în numele organizaţiei Daech.

In fine, citarea martorilor la bara procesului a provocat şi ea agitaţie. S-a confirmat astfel că o serie de martori apropiaţi acuzaţilor refuză să vină la proces. Printre ei, sora lui Salah Abdeslam, cu domiciliul în Belgia, care spune că nu s-ar simţi în securitate dacă ar veni la Paris. Pe de altă parte, poliţişti belgieni chemaţi la bară au fost «anonimizaţi», apar sub un număr în dosar şi vor interveni prin videoconferinţă. Ipoteză ce a îngrijorat o parte dintre avocaţii apărării pe motiv că nu vor putea să-i interogheze corect pe respectivii. Preşedintele Curţii a confirmat însă că treburile se vor petrece astfel pentru a nu compromite securitatea respectivilor poliţişti. Pe de altă parte, martorii care au fost déjà condamnaţi la închisoare în alte afaceri, vor depune mărturie prin video de la locul detenţiei lor.