Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Primăriţa Parisului, Anne Hidalgo îşi anunţă candidatura pentru Palatul Elysée

primarul_socialist_al_parisului_anne_hidalgo_a_anuntat_la_rouen_ca_va_candida_la_palatul_elysee_12_septembrie_2021.

Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a anuntat la Rouen ca va candida la Palatul Elysée, 12 septembrie 2021.
Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a anuntat la Rouen ca va candida la Palatul Elysée, 12 septembrie 2021.
Image source: 
© Thomas Samson, AFP

Anne Hidalgo şi-a oficializat duminică dimineaţă candidatura la alegerile prezidenţiale din aprilie 2022, angajându-se “să reinventeze” modelul republican francez care “se dezintegrează sub ochii noştri ».

Intrarea în cursă a primăriţei socialiste a Parisului se adaugă unei lungi liste de candidaturi de stânga.

Anne Hidalgo are 62 de ani şi s-a născut la San Fernando, în Spania motiv pentru care are dublă naţionalitate. Ea conduce Parisul din 2014 când a devenit prima femeie ce prelua conducerea primăriei Paris.

Părinţii săi, un electrician şi o croitoreasă au emigrat în Franţa în 1962, împreună cu cei doi copilaşi – Ana, în vârstă de doar 2 ani şi Marie, 4 ani. Anne Hidalgo a crescut în Lyon.

A obţinut cetăţenia franceză, împreună cu părinţii săi, la vârsta de 14 ani, în 1973. În 2003 a revenit şi la cetăţenia spaniolă iar de atunci are dublă naţionalitate, franco-spaniolă. Părinţii s-au reîntors în Spania iar sora sa, Marie, locuieşte la Los Angeles.

De altfel, tocmai pe aceste origini a mizat în discursul său, pe povestea personală şi punând înainte credinţa în deviza republicii franceze «Libertate, egalitate, fraternitate»… «ce promisiune frumoasă», spune Anne Hidalgo.

"Umilă, conştientă de gravitatea acestui moment pentru a face din speranţele noastre, realitatea vieţii noastre, am decis să candidez la preşedinţia Franţei », a anunţat în faţa susţinătorilor săi.

Fără să pronunţe nicio singură dată numele actualului preşedinte, Emmanuel Macron, ea a criticat mandatul prezindenţial care este pe cale să se încheie.

"Pentru această Franţă care mi-a oferit şansa mea  (...) mă îngrijorez", a subliniat Anne Hidalgo, referindu-se la libertăţi care "se reduc văzând cu ochii şi inegalităţi care se tot adâncesc ».

«Sub ochii noştri modelul republican se dezintegrează», spune primăriţa care, a efectuat un tur al Franţei pentru a se întâlni cu cetăţeni care i-au transmis «nemulţumirile lor, tristeţea lor, visurile lor».

Ea spune că doreşte să «pună punct dispreţului, aroganţei, superiorităţii celor care cunosc atât de prost vieţile noastre ».  

O critică adusă lui Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat, indirect, că «hrăneşte neîncrederea »,“ divizat ca niciodată» francezii, că «a întors spatele ecologiei» şi că a «agravat inegalităţile sociale».

«Trebuie să reinventăm frumosul model francez, fragilizat de multele sale crize » - sanitare, climatice, « trebuie să refacem promisiunea republicană, care este una de justiţie şi de fraternitate”, a adăugat candidata la preşedinţia Franţei.

Iar pentru toate acestea, ea a trasat liniile unui program axat pe ecologie şi pe reducerea inegalităţilor sociale, program pe care îl detaliează într-o carte ce va apărea miercuri, intitulată "Une femme française".

Ea promite un plan pe 5 ani pentru a depolua economia şi pentru a reindustrializa Franţa: "voi deschide negocieri cu toate sectoarele pentru a creşte salariile” şi se angajează să găsească “noi meserii, noi locuri de muncă, datorită ecologiei şi a descentralizării”.

În sondaje, Anne Hidalgo este creditată, pentru primul tur al alegerilor, cu 5% -în eventualitatea unui candidat ecologist şi cu 13% din intenţiile de vot- în cazul în care nu va candida vreun ecologist la prezidenţiale.

Primăriţa Parisului beneficiază de suportul primului-secretar al Partidului Socialist, Olivier Faure, dar va trebui să obţină şi votul militanţilor socialişti.