Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatele din 11 septembrie 2001: Un document declasificat al FBI vorbeşte de o implicare saudită în tragedie

drapelul_american_si_o_fotografie_a_turnurilor_gemene_a_world_trade_center_pot_fi_observate_deasupra_unui_nume_a_victimelor_atacurilor_de_la_11_septembrie_2001_la_memorialul_din_new_york.

Drapelul american si o fotografie a turnurilor gemene a World Trade Center pot fi observate deasupra unui nume a victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001, la memorialul din New York.
Drapelul american si o fotografie a turnurilor gemene a World Trade Center pot fi observate deasupra unui nume a victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001, la memorialul din New York.
Sursa imaginii: 
AP - Anthony Behar

Guvernul american a declasificat un document al FBI care indică o posibilă implicare a Arabiei Saudite în atentatele de la 11 septembrie 2001, comise de Al-Qaida, dar fără să furnizeze dovezile atât de aşteptate de familiile victimelor.

Dintre cei 19 piraţi ai aerului care au deturnat 4 avioane de pasageri, pe 11 septembrie 2001, 15 erau saudiţi. Două avioane au intrat atunci în turnurile gemene a World Trade Center, făcând 3.000 de morţi.

Un document declasificat cu ocazia comemorării a 20 de ani de la 11 septembrie 2001, insistă pe legătura dintre Omar al-Bayoumi, un presupus agent saudit instalat în California şi 2 piraţi ai aerului, cărora le-ar fi adus un ajutor logistic. Este vorba de Nawaf al-Hazmi şi de Khalid al-Mihdhar - cei care au deturnat aparatul American Airlines ce efectua zborul 77 pentru a se lovi de Pentagon, în cadrul atentatelor.

Cei doi piraţi au ajuns în California în 2000, aşadar înainte de atentate.

Documentul arată o legătură între aceşti doi atacatori şi Fahad al-Thumairy - imamul unei moschei din Los Angeles şi diplomat acreditat la consulatul saudit, la finele anilor ’90.

Nota FBI stabileşte o legătură între cei doi atacatori ai Pentagonului şi un americano-yemenit apropiat de Al-Qaida, ucis de americani în Yemen, în septembrie 2011.

Documentul publicat a fost cu atenţie cenzurat şi nu oferă o legătură directă între guvernul saudit şi piraţii aerului.

El a fost declasificat la cererea preşedintelui american Joe Biden, la presiunea făcută de familiile victimelor care au deschis un proces Arabiei Saudite pentru complicitate în organizarea atentatelor.

Trei administraţii americane succesive au refuzat să declasifice şi să publice documente despre atentate şi au fost acuzate că doresc să protejeze alianţa istorică între Washington şi Riad.

Monarhia petroliaeră a negat mereu cea mai mică implicare în atacurile de la 11 septembrie 2001 şi chiar a fost « spălată » de orice bănuială de o comisie de anchetă americană, în 2004.

Nota FBI este datată 4 aprilie 2016.