Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Texte emblematice ale istoriei Franţei sunt expuse publicului

constitutia_franceza_din_3_septembrie_1791.jpg

Constitutia franceza din 3 septembrie 1791.
Constitutia franceza din 3 septembrie 1791.
Image source: 
Arhivele Nationale ale Frantei

Declaraţia drepturilor omului şi Decretul de abolire a sclaviei – vor fi expuse publicului, anunţă ministrul Culturii. Roselyne Bachelot a inaugurat luni un program intitulat "Les Essentiels" prin care publicul va putea avea acces gratuit la documente care stau la baza formării acestei naţiuni. Colecţia se regăseşte în mod normal la Arhivele naţionale – loc în care sunt conservate milioane de documente ale statului, începând cu secolul VII.

La fiecare trei luni, un text emblematic va fi expus la Hôtel de Soubise – un edificiu gotic realizat la începutul anilor 1700, situat în arondismentul 4 din Paris şi care este sediul istoric al Arhivelor Naţionale şi adăposteşte şi  muzeul arhivelor naţionale.

Prezentarea va începe miercuri cu Declaraţia Drepturilor Omului din 1789, înscrisă de UNESCO în registrul « memoriei lumii ». Documentul va fi expus până pe 3 ianuarie 2022 alături de Constituţia franceză din 1791.

În primăvară va fi expus Decretul de abolire a sclaviei, în 1848. Ulterior, publicul va putea decide ce alte documente ar dori să fie expuse.

Printre textele care ar putea fi alese figurează procesul templierilor din 1307, Edictul de la Nantes din 1598 – semnat de Henri al IV-lea cu scopul de a pune punct războaielor religioase și a deschis o cale pentru laicitate și toleranță.

Un alt text ce ar putea fi expus este legea de separare a bisericii de stat, din 1905 – cea care proclama libertatea de conştiinţă, garanta liberul exerciţiu al cultelor şi nediscriminarea între culte.

Cei care vor dori, pot cere să fie expusă publicului ordonanţa din 1944 prin care femeile au drept de vot în Franţa ori, documentul oficial în care este enunţată legea de abolire a pedepsei cu moartea, adoptată în 1981.