Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Spre o criză de personal spitalicesc odată cu intrarea în vigoare a obligației vaccinale

Personalul medical din spitale și cel de prim ajutor din serviciile de urgenta mai poate lucra din 15 septembrie doar dacă este vaccinat cu cel putin prima doza anti-Covid.

Personalul medical din spitale și cel de prim ajutor din serviciile de urgenta mai poate lucra din 15 septembrie doar dacă este vaccinat cu cel putin prima doza anti-Covid.
Personalul medical din spitale și cel de prim ajutor din serviciile de urgenta mai poate lucra din 15 septembrie doar dacă este vaccinat cu cel putin prima doza anti-Covid.
Image source: 
© GHRMSA

În Franța, de miercuri 15 septembrie, personalul serviciilor de urgență - medical, sanitar, de prim ajutor, pompieri - și în general angajații ce intră în contact cu publicul își vor putea exersa meseria doar dacă au făcut cel puțin prima doză de vaccin anti-Covid. Angajații din sectorul public ce au primit o singură doză de vaccin anti-Covid vor trebui să prezinte un test negativ la Covid la fiecare 72 de ore pentru a putea lucra și au ca termen data de 15 octombrie pentru a face și a doua doză de vaccin. Este o măsură ce naște probleme de personal într-un moment în care este nevoie de el, se plâng sindicatele sanitare care au ieșit în stradă, în număr redus ce-i drept, pentru a protesta în mai multe orașe din Franța. 

 

Statistica Agenției de Sănătate Publică din Franța arată că 88% din profesioniștii din spitale și case de bătrâni și 94% din personalul de urgență și de îngrijire medicală din privat au primit prima doză de vaccin anti-Covid. 

 

Publicația Le Monde se întreabă câți dintre salariați vor merge până la capăt și vor refuza să se vaccineze? Federația Spitalelor din Franța susține că de miercuri nu se vor face excepții și că vor fi suspendate anumite contracte - salariatul va rămâne angajat dar el nu mai are dreptul să lucreze pe postul său și nici nu este plătit. 

 

Este vorba de sute de salariați, în acest moment, a calculat Federația în timp ce sindicatele văd situația diferit: „chiar dacă sunt puțini cei care nu se vor vaccina, fără ei un spital nu poate funcționa în condiții normale”, susține sindicalistul Christophe Prudhomme, de la CGT Santé, organizație ce se opune obligativității vaccinale și nu vaccinului în sine.

 

Proteste au fost prevăzute marți mai peste tot în Franța - în Paris în fața principalelor instituții de sănătate - ministerul Săntății, Agenția de Sănătate Publică dar și în fața spitalelor - dar, în capitală au fost doar undeva la 200 de persoane ce au manifestat.

De altfel o delegație a sindicaliștilor s-a întâlnit cu reprezentanți ai ministerului Sănătății pentru a denunța o stigmatizare a personalului de sănătate. Sindicaliștii cer ”protejarea drepturilor fundamentale a salariaților”. 

 

Prevederea este inclusă în legea privind gestionarea crizei sanitare. Sindicatele cer retragerea acestei măsuri din lege așa încât să fie facilitată munca celor care intră în contact cu publicul și vaccinarea să poată fi făcută din proprie inițiativă și nu din obligație. 

 

”Mai bine convingem decât să constrîngem”, spune la rândul său Philippe Martinez, secretar general al CGT - Confederația generală a Muncii. 

Acesta avertizează asupra a ceea ce ar putea însemna suspendarea unui contract în acest moment în care oricum se înregistrează o lipsă de personal în domeniul medical în Franța. Cum postul va fi blocat pe perioada în care salariatul va fi vaccinat, automat cei care sunt deja vaccinați și lucrează vor avea și mai mult de lucru, se teme Philippe Martinez. 

Dacă 5 % ori 10% din personalul din spitale va fi forțat să plece, avem de a face cu o catastrofă sanitară”, explică liderul CGT.

 

Acum, cei care refuză vaccinarea prea mult timp, riscă sancțiuni și mai dure. Legea spune că Ordinul Medicilor poate declanșa o procedură disciplinară împotriva profesioniștilor care nu își pot exersa meseria din cauza obligației vaccinale. Procedura poate să ajungă până la desfacerea contractului de muncă dar până acolo drumul este destul de greoi iar decizia finală aparține Ordinului Medicilor. 

 

Acum, este vorba de toți angajații din sectorul medical - fie că este vorba de medici, psihologi, infirmiere, personal administrativ, personal de întreținere a spitalului ori cel de la cantina unei unități spitalicești, ambulanțieri, pompieri. La finele lui 2018, personalul ne-medical reprezenta 1,1 milioane de locuri de muncă în cadrul instituțiilor spitalicești din Franța.

La rândul său, Philippe Vermesch, președintele Sindicatului medicilor ce lucrează în sistem liberal, în cabinete private așadar, vede situația ca pe o ”infantilizare”:”înțeleg că în calitate de medici trebuie să oferim chiar noi un exemplu și regret că există încă medici care nu sunt vaccinați. Dar nu așa ar trebui să funcționăm, trebuia să fi fost incitați să ne vaccinăm și sub nicio formă obligați”.