Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tema securităţii în Franţa: o cometă care revine cu prilejul prezidenţialelor

macron.jpeg

 Discurs pe tema securităţii pronunţat de Emmanuel Macron la Roubaix, 14 septembrie 2021.
Discurs pe tema securităţii pronunţat de Emmanuel Macron la Roubaix, 14 septembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP - Ludovic Marin

În Franţa, președintele Emmanuel Macron și-a expus, marţi 14 septembrie, în contextul unei vizite în provincie, programul de reforme legat de securitate. El este criticat și de stînga și de dreapta la acest capitol.

Președintele Emmanuel Macron a anunţat noi măsuri vizitînd o școală naţională de Poliţie și în contextul în care s-a încheiat în prezent o vastă consultare pe tema securităţii lansată în luna februarie. Seful statului anunţă, printre altele, simplificări în derularea anchetelor, dublarea numărului de poliţiști pe teren, un buget suplimentar de 500 de milioane de euro anul viitor…

Din luna februarie încoace au fost organizate în Franţa opt mari dezbateri pe teme foarte sensibile, cum ar fi formarea poliţiștilor și filmarea intervenţiilor lor astfel încît să nu mai poată fi formulate eventuale acuzaţii de rasism la adresa forţelor de ordine. Guvernul a lansat în februarie anul acesta și o platformă de plîngeri pentru cazuri de discriminare, iar plîngerile au fost numeroase, peste 7500… Dar numai 4 la sută dintre ele au vizat direct forţele de ordine.

După acest program de reforme legate de poliţie, urmează un altul legat de justiţie. Lui Emmanuel Macron i se repoșează însă că face aceste anunţuri într-un context electoral, date fiind alegerile prezidenţiale din mai anul viitor. 

În Franţa tema securităţii revine de altfel ca o cometă în preajma prezidenţialelor… Din tabăra dreptei lui Emmanuel Macron i se reproșează „un eșec total” în materie de securitate, precum și faptul că ar fi crezut cu naivitate că economia ar putea rezolva toate problemele. Nici stînga nu este tandră cu el și-l acuză că instrumentalizează politic problema securităţii.

Dincolo de aceste reproșuri cifrele rămîn alarmante: delicvenţa a crescut în Franţa de cînd Emmanuel Macron se află la putere, într-un context intern dar și european și internaţional complicat.