Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


13 noiembrie 2015: «Am atacat Franţa, am vizat populaţia dar nu a fost nimic personal», spune Salah Abdeslam

unul_din_portretele_lui_salah_abdeslam_facut_in_timpul_procesului_atentatelor_din_13_noiembrie_2015_paris_palatul_de_justitie_septembrie_2021.jpg

Unul din portretele lui Salah Abdeslam facut în timpul procesului atentatelor din 13 noiembrie 2015, Paris, Palatul de Justitie, septembrie 2021.
Unul din portretele lui Salah Abdeslam facut în timpul procesului atentatelor din 13 noiembrie 2015, Paris, Palatul de Justitie, septembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AFP - BENOIT PEYRUCQ

Salah Abdeslam a justificat atentatele prin intervenţia militară a Franţei decisă împotriva grupării Stat Islamic.

«Am atacat Franţa, am vizat populaţia, civili, dar nu era nimic personal », a declarat Salah Abdeslam, principalul acuzat în procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 în deschiderea audierilor de miercuri.

Audierile au loc la Palatul de Justiţie din Paris.

 «Scopul nu este de a întoarce cuţitul în rană ci de a fi sincer», a adăugat el, pe un ton calm, asigurând că atacurile au fost un răspuns la « bombardamentele franceze asupra grupării jihadiste Stat Islamic ».

Preşedintele Curţii speciale a dat cuvântul la fiecare din cei 14 acuzaţi prezenţi pentru a “face o declaraţie spontană”, “succintă” asupra faptelor care li se reproşează.

O linişte incredibilă s-a lăsat în sala de audienţe în timp ce acuzaţii vorbeau, pe rând, la microfon.

Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al comandoului care a făcut 130 de morţi şi sute de răniţi în Paris şi în Saint Denis a luat ultimul cuvântul. «Bună ziua tuturor. Cu ce să încep ? », a spus cu o voce calmă, contrastantă cu tonul ridicat folosit la primele audieri.

Cu o mască sanitară trasă sub bărbie şi îmbrăcat cu un tricou închis la culoare, Salah Abdeslam s-a exprimat timp de 5 minute timp în care a menţionat că « teroriştii, jihadiştii, radicalizaţii » de care s-a vorbit în timpul audierilor sunt de fapt «musulmani». "Este vorba de islam autentic", a susţinut el.

«François Hollande a spus că am combătut Franţa din cauza valorilor sale, dar este o minciună », a continuat el, blamând « avioanele franceze care au bombardat organizaţia Stat Islamic, bărbaţi, femei, copii. François Hollande ştia riscurile la care se expunea atacând Stat Islamic în Siria », a continuat Abdeslam.

«Minimul (ce pot face- nr) este să spun adevărul. Se spune des că sunt provocator dar nu este adevărat, vreau să fiu sincer»,  a declarat Salah Abdeslam, care împlineşte astăzi, pe 15 septembrie, 32 de ani. El asigură “scopul nu este să rănească”.

Pe bancheta părţilor civile, unele persoane au început să plângă, se susţineau unii pe alţii, iar unii au rămas uimiţi în faţa acestor declaraţii.

Philippe Dupeyron este preşedintele Asociaţiei 13onze15 Fraternitate şi Adevăr  - organism ce reprezintă victimele atacurilor: "Ansamblul acuzaţilor a exprimat o formă de respect faţă de jurisdicţie. Aşa cum ne aşteptam nimeni nu este vinovat de ceea ce li se reproşează. Cât despre cel care a luat cuvântul ultimul, observ că există o mică schimbare de discurs comparativ cu modul în care s-a comportat în deschiderea procesului. Cât despre conţinut, intenţia cred că a fost de a exprima o formă de justificare politică declarând că victimele nu au fost vizate nominal, ceea ce ştiam deja de la început. Conţinutul este provocator, el a încercat o formă de compasiune pentru victime. Este ceea ce ne doream să auzim dar pe de alta parte este atât de derizoriu comparativ cu ceea ce am trăit încât e difícil să adăugăm şi alte comentarii".