Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China: Xi Jinping, al doilea după Mao?

capture_decran_2021-09-15_a_17.32.11.png

În China a fost inaugurat anul acesta un centru de cercetare a gîndirii lui Xi Jinping
În China a fost inaugurat anul acesta un centru de cercetare a gîndirii lui Xi Jinping
Image source: 
REUTERS - THOMAS PETER

În China, preşedintele Xi Jinping se află într-un fel de campanie politică şi mediatică amintind de epoca maoistă, principalul său scop fiind acela de a se menţine la putere timp de încă zece ani. Ceea ce va fi probabil consfinţit la congresul Partidului Comunist Chinez programat anul viitor.

Cotidianul Le Monde a publicat recent cîteva articole interesante despre Xi Jinping, iar comentatorii avizaţi spun că ambiţia sa este de a intra în panteonul comunist chinez pe locul al doilea imediat după Mao. Atitudinile pe care le adoptă Xi Jinping în ultimul timp au o coloratură evident maoistă, îl vedem pe Xi Jinping omniprezent dînd sfaturi în toate domeniile şi furnizînd linii directoare „înţelepte” pentru destinul Chinei.

Pentru a obţine acest al doilea loc în panteonul mitologiei comuniste chineze Xi Jinping mai trebuie să-l detroneze însă pe părintele noii politici economice, Deng Xiaoping, cela care a lansat în 1981 modernizarea Chinei. S-ar părea că un document critic la adresa lui Deng urmează să fie adoptat în noiembrie anul acesta cînd partidul se va reuni în plenară.

În China comunistă istoria are tendinţa de a se repeta, pentru că Deng este omul care în 1981 a iniţiat o rezoluţie critică la adresa lui Mao. Tot Deng Xiaoping a instituit un sistem nou de conducere în care nici un lider nu ar fi trebui să rămînă la putere mai mult de zece ani. Tot aşa cum Deng s-a sustras însă acestui principiu, Xi Jinping se pregăteşte să fie reîntronat pînă în 2032.

Silonologul Willy Lam de la universitatea din Hongkong arată că Xi Jinping are numeroşi adversari în interiorul partidului dar ei nu pot acţiona în nici un fel decît aşteptînd ca Xi Jinping să comită o eroare majoră. Un atac împotriva Taiwanului ar putea fi o astfel de eroare, mai ales dacă el ar eşua prin intervenţia americană şi japoneză… Pentru moment, însă, Xi Jinping controlează armata şi poliţia iar partidul trebuie să accepte ambiţiile sale nemăsurate, precum şi cultul personalităţii instituit de el, cu nuanţe tot mai maoiste.