Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mali: o posibilă sosire a mercenarilor ruşi provoacă dezaprobarea Franţei

capture_decran_2021-09-15_a_17.48.06.png

Soldat francez în Mali
Soldat francez în Mali
Image source: 
RFI / Olivier Fourt

Franţa îşi exprimă neliniştea şi dezaprobarea în legătură cu negocierile duse de actuala putere militară din Mali cu societatea privată rusă Wagner furnizoare de mercenari. Parisul avertizează că îşi va retrage forţele care luptă în Mali împotriva jihadismului dacă autorităţile de la Bamako semnează un acord cu mercenarii pilotaţi de Moscova.

Din punctul de vedere al tinerilor ofiţeri care în urmă cu un an au luat puterea în Mali, negocierile cu agenţia Wagner nu ar fi decît o tentativă de diversificare a capacităţilor de prezervare a securităţii în ţara lor. Din punctul de vedere al occidentalilor şi în special al Parisului, Vladimir Putin încearcă să-şi plaseze pionii şi să ocupe terenul peste tot unde occidentalii se află în dificultate.

Şi este cazul în Mali unde francezii sunt angajaţi de opt ani în lupta împotriva jihadismului, fără ca la orizont să se întrevadă vreo victorie clară şi definitivă împotriva grupurilor teroriste. Debandada americană, dar şi a Alianţei Atlantice, din Afganistan, le complică de fapt misiunea francezilor, şi există temerea că reţelele jihadiste şi-ar putea extinde activităţile în regiunea Sahelului. Iată ce spunea ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian despre mercenarii trimişi de Putin în diverse zone de conflict, cum ar fi Siria, Libia, Sudan, Mozambic sau Republica centrafricană: „Wagner este o miliţie privată compusă din militari care s-au ilustrat prin exacţiuni, jafuri, violenţe de toate felurile. O astfel de intervenţie nu este de natură să contribuie la găsirea unei soluţii în Mali şi este total incompatibilă cu prezenţa noastră acolo. În Republica centrafricană prezenţa mercenarilor a dus la o deteriorare a situaţiei securitare.”

Cotidianul Le Monde consideră că junta militară din Mali, care în mod normal ar trebui să asigure revenirea ţării la democraţie în februarie anul viitor, doreşte de fapt să se eternizeze la putere. De unde nevoia unui aliat în acest sens, şi tentaţia de a institui un „duo”, deci de a semna un pact cu grupul Wagner şi implicit cu Putin. Kremlinul orchestrează de altfel de multă vreme o propagandă anti-franceză în Mali, şi este adevărat că pentru mulţi malieni prezenţa soldaţilor francezi trezeşte amintiri coloniale.

Potrivit Agenţiei de ştiri Reuters, junta militară de la Bamako ar negocia venirea a aproximativ o mie de mercenari. Agenţia de mercenari Wagner ar urma să fie plătită în schimb cu aproximativ nouă milioane de euro pe lună şi să i se asigure accesul la unele exploatări miniere. Misiunea mercenarilor ar fi aceea de a proteja personalităţi politice dar şi de a lupta alături de armata maliană împotriva jihadismului.

Trebuie precizat însă că Rusia a fost deja prezentă în Mali printr-un acord de cooperare militară semnat după ce această ţară africană şi-a obţinut independenţa în 1960, iar un nou acord a fost semnat între Moscova şi Bamako în 2019. Ruşii a livrat echipamente militare armatei maliene şi au asigurat formarea a numeroşi ofiţeri malieni.

Iar în materie de mercenari, Franţa are şi ea unele lucruri să-şi reproşeze. Abia în 2003 Franţa a adoptat o lege prin care este condamnată, ca fiind criminală, activitatea mercenarilor. Unul dintre cei mai celebri mercenari francezi în trecut a fost Bob Denard, mort în 2007, care s-a agitat timp de 40 de ani cu oamenii lui în diverse ţări din Africa. În 1994, de exemplu, el sprijinea regimul hutu din Rwanda, adică regimul acuzat de genocid. În fostul Congo belgian, în Angola, în Nigeria, în Gabon, în Benin, precum şi în alte ţări Bob Denard a fost implicat în acţivităţi condamnabile în virtutea normelor de apreciere actuale. Chiar şi astăzi, spun unii cunoscători ai fenomenului, în Franţa există un vid juridic care permite multor societăţi de securitate private să acţioneze în condiţii de opacitate.

În prezent Franţa dispune de 5000 de soldaţi în Sahel, dar ceea ce s-a întîmplat în Afganistan este o lecţie pe care Parisul încearcă să o asimileze. O retragere parţială este deja preconizată, sunt studiate diverse schimbări de strategie, dar sosirea eventuală pe teren a mercenarilor de la Wagner constituie un element perturbator nou. Evident, Kremlinul afirmă că nu are nici o legătură cu Wagner. Greu de găsit însă în Occident vreun responsabil dispus să înghită acest argument al lui Putin.