Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Munca de acasă în Franţa: Dificilul retur al salariaţilor la birou

munca_de_acasa_a_devenit_norma_pentru_numeroase_sectoare_in_franta_de_la_inceputul_epidemiei_de_covid-19_iar_acum_reintoarcerea_la_birou_este_foarte_greoaie.jpg

Munca de acasa a devenit norma pentru numeroase sectoare în Franta, de la începutul epidemiei de Covid-19 iar acum reîntoarcerea la birou este foarte greoaie.
Munca de acasa a devenit norma pentru numeroase sectoare în Franta, de la începutul epidemiei de Covid-19 iar acum reîntoarcerea la birou este foarte greoaie.
Image source: 
REUTERS / Eva Plevier

De la 1 septembrie 2021, statul francez nu mai impune ca salariaţii să lucreze de acasă un anumit număr de zile pe săptămână. Astfel că tot mai multe companii încurajează angajaţii să revină la birou. Nu toţi salariaţii sunt prea entuziasmaţi să revină, după 18 luni în care au lucrat exclusiv de acasă, unii de la plajă sau din casa de vacanţă, în timp ce se îngrijeau de familie ori gestionau sarcinile menajere. Astfel că există destui de mulţi care îşi doresc să continue să lucreze tot de acasă.

 

În metroul parizian am găsit-o pe Elodie care spune că este deja epuizată de noul ritm: "Am reînceput drumurile căci am de făcut 1h30 dus şi încă 1h30 întors, în transport, pe zi, pentru a ajunge la muncă. Ideea de a face asta pe o perioadă lungă nu îmi surâde, mă simt deja epuizată de acest nou ritm".

Coafură îngrijită, taior impecabil, Caroline are 40 de ani iar astfel aranjată merge spre cartierul de afaceri din vestul Parisului, La Défense, unde lucrează în domeniul asigurărilor.

După 18 luni în care a lucrat exclusiv de acasă, întoarcerea la birou este în mod particular dificilă: "Astăzi am sărit peste spaţiul în care lucrez, unul complet deschis, pentru că nu mai am obişnuinţa de a avea oameni în jurul meu care vorbesc, telefoane care sună, toul mă deranjează de fapt. E difícil. Îmi convenea mai mult înainte, copilaşii mei erau mai fericiţi. Am reuşit să dezvolt o relaţie cu ei complet diferită: mergeam la şcoală împreună iar seara îi luam după cursuri. Acum, îi las, fug să prind metroul, plec de la birou şi alerg din nou pentru ca să îi găsesc acasă iar când ajung ei deja au mâncat. Noapte bună".

Acum, sunt destui cei care nu doresc să renunţe la vechiul mod de viaţă. Schimbările de ritm generează la unii un stres destul de puternic, după cum observă doamna doctor Bouderbalah, specializată în medicina muncii şi care activează pentru mai multe companii din Paris: "Mulţi dintre cei care sunt obligaţi acum să revină la birou au probleme de somn pentru că s-au obişnuit cu un alt ritm în perioada în care au lucrat de acasă ori în timpul carantinelor. Cel mai probabil atunci se culcau destul de târziu, deci ca program erau decalaţi comparativ cu perioada în care trebuiau să fie la birou. Unii au dereglări alimentare iar noi i-am îndrumat spre specialişti".

Potrivit unui barometru OpinionWay, aproape 80% dintre salariaţi doresc să continue să lucreze de acasă între o zi şi 3 zile pe săptămână. Este ceea ce îşi doreşte şi François – şef de proiecte în domeniul informaticii: "În mod normal lucrăm două zile de la birou dar ni s-a propus să venim cât mai multe zile, dar este ceva formal. Nu cred că se va reveni la 5 zile. Cred că noile generaţii nu vor înţelege de ce ar trebui să meargă la birou, în afară că ar trebui poate ca cineva, să te vadă şi fizic. Dar, în termeni de ecologie, spre exemplu, vom fi împinşi să rămânem acasă".

O mutaţie a obiceiurilor de muncă se pare că se produce. În Franţa, tot un sondaj OpinionWay arată că 40% dintre salariaţi ar fi gată să îşi părăsească slujba dacă patronul nu este de acord cu munca de acasă, măcar preţ de câteva zile pe săptămână.