Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seful grupării jihadiste Stat Islamic din Sahara a fost ucis de forţele franceze

elicoptere_apartinand_fortelor_de_securitate_franceze_din_operatiunea_barkhane_pot_fi_observate_in_sahel_foto_de_ilustratie.

Elicoptere apartinând fortelor de securitate franceze din operatiunea Barkhane pot fi observate în Sahel (foto de ilustratie).
Elicoptere apartinând fortelor de securitate franceze din operatiunea Barkhane pot fi observate în Sahel (foto de ilustratie).
Sursa imaginii: 
MICHELE CATTANI AFP

Forţele de securitate franceze l-au ucis pe şeful grupării jihadiste Stat Islamic din Sahara - Adnan Abou Walid al-Sahraoui, un succes «major» pentru Franţa, într-un moment în care trupele sale se reorganizează în Sahel pentru a se concentra pe lupta antiteroristă.

Pe Twitter, preşedintele Emmanuel Macron anunţa vestea vorbind despre “un nou succes major obţinut în lupta dusă împotriva grupărilor teroriste din Sahel ».

 

 

Vara aceasta, Parisul anunţase deja decesul ori capturarea unor cadre de rang înalt din organizaţia jihadistă Stat Islamic din Sahara.

"Lovitura franceză contra lui Adnan Abou Walid al-Sahraoui a avut loc în urmă cu câteva săptămâni iar acum suntem siguri că este vorba de liderul acestei organizaţii", a detaliat, din studioul RFI ministrul francez al Armatelor, Florence Parly: "Acest număr unu era şeful terorist pe care îl căutam în măsura în care era un şef incontestabil, autoritar şi fără niciun contra-candidat în cadrul grupării Daesh din Sahel. El a ordonat  atacul care a avut loc la Kouré, în Niger, în august 2020 şi care a condus la asasinarea a 6 francezi, ce făceau parte din organizaţii umanitare şi a doi localnici. Este un grup terorist care atacă şi populaţia locală, civili, ce trăiesc în această regiune în care se întâlnesc 3 frontiere (Mali, Niger şi Burkina Faso) iar preşedintele ne-a cerut să luptăm împotriva acestei grupări în acest spaţiu".

Amintim că atacul de la Kouré a fost revendicat de organizaţia Stat Islamic. În octombrie anul trecut, publicaţia Le Monde scria că în Niger, organizaţia teroristă Stat Islamic este vinovată de moartea a sute de persoane. În primele 8 luni din 2020, jihadiştii de la Stat Islamic au condus aici mai bine de 120 de atacuri soldate cu 660 de morţi.

De altfel, ministrul Armatelor, Florence Parly susţine că organizaţia este responsabilă de moartea a 2 000 până la 3 000 de civili, din 2013 încoace.

Într-un singur an, numărul de persoane ucise de acest grup terorist s-a dublat aici.

Care este impactul asupra organizaţiei locale faptul că nu mai are un şef ?

Moartea liderului local este o lovitură dură pentru trupele care operează în zona celor 3 frontiere -Mali, Burkina Faso şi Niger. Dar, lovitura nu presupune automat şi sfârşitul operaţiunilor jihadiste în acest spaţiu deocarece combatanţii grupării Stat Islamic au fost formaţi pentru a acţiona în mici grupuri autonome.

Gruparea Stat Islamic şi-a întins tentaculele în Niger şi în Burkina Faso vecină pentru a nu depinde de Mali unde se află numeroase forţe străine.

Cine era Adnan Abou Walid al-Sahraoui ?

Adnan Abou Walid al-Sahraoui este născut în anii 1970. În 1990 a fost observat în Algeria unde a studiat şi milita în mişcarea Polisario.

RFI l-a întâlnit în 2012 în Mali când recunoştea că doreşte să extindă mişarea jihadistă Stat Islamic în Africa de Vest.

Nu a durat prea mult până a reuşit să se impună ca şef al organizaţiei Stat Islamic în Sahara, în regiunea celor trei frontiere. A dat dovadă de violenţă, a comis atrocităţi şi a reuşit să implanteze celule jihadiste în special în Niger şi în Burkina Faso.

Un om de talie medie, el era cunoscut pentru că îi plăcea să conducă personal trupele în atacuri. A făcut-o în 2017 când a condus o ambuscadă în Niger în care au murit 9 oameni dintre care 4 soldaţi americani.