Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Casiopeea: Cursă ciclistă între Paris şi Bucureşti pentru a încuraja femeile bolnave de cancer

ministrul_sporturilor_din_franta_roxana_maracineanuambasadorul_romaniei_la_paris_luca_niculescu_si_doamnele_de_la_casiopeea_sunt_la_ambasada_romaniei_pentru_a_da_startul_cursei_de_4.000_de_km_spre_romania._.jpg

Ministrul Sporturilor din Franta, Roxana Maracineanu,Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu si doamnele de la Casiopeea sunt la Ambasada României pentru a da startul cursei de 4.000 de km spre România.
Ministrul Sporturilor din Franta- Roxana Maracineanu,Ambasadorul României la Paris- Luca Niculescu si doamnele de la Casiopeea sunt la Ambasada României pentru a da startul cursei de 4.000 de km spre România.
Image source: 
Cristina Teaca

Sportul te ajută în lupta împotriva cancerului – cu acest mesaj au plecat vineri de la Ambasada României din Paris aproximativ 20 de femei care vor parcurge pe bicicletă, un total de 4.000 de km – până la Ambasada Franţei din Bucureşti. Pe parcurs, alte 13  femei se vor altăura cursei cicliste. Ministrul Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu a venit la Ambasada României la Paris pentru a da startul acestei curse, împreună cu ambasadorul Luca Niculescu. Roxana Mărăcineanu s-a urcat şi ea pe bicicletă pentru a-şi arăta susţinerea faţă de aceste super-femei, unele dintre ele au învins cancerul la sân. Ministrul francez al Sporturilor a purtat la plecare o cască oferită de omologul român, ministrul Eduard Novak.

De la Ambasada României din Paris la cea a Franţei din Bucureţi, 20 de femei franţuzoaice şi românce s-au lansat vineri într-un parcurs de 4.000 de km pe bicicletă pentru a arăta că prin sport se poate lupta împotriva cancerului. 

Obiectivul asociaţiei francezo-române Casiopeea, cea care organizează acest parcurs ciclist, este de a acompania femei şi de a le încuraja să facă sport în timp ce urmează tratamente de chimioterapie ori radioterapie. De altfel, ciclistele, în cele 10 ţări prin care vor trece, se vor întâlni şi cu alte asociaţii care luptă împotriva cancerului, vor fi întâlniri în spitalele româneşti pentru a susţine bolnavii de cancer şi pentru a vorbi despre programe de depistare a cancerului.

MInistrul Sporturilor francez si ambasadorul României la Paris alaturi de harta pe care se poate vedea traseul de 4.000 de km ce urmeaza sa fie strabatut de echipa Casiopeea.
MInistrul Sporturilor francez si ambasadorul României la Paris alaturi de harta pe care se poate vedea traseul de 4.000 de km ce urmeaza sa fie strabatut de echipa Casiopeea.
Image source: 
Cristina Teaca

Ministrul Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu a dat startul acestui parcurs incredibil, foarte emoţionată gândindu-se la experienţa personală, la cum a ajuns în Franţa copil fiind iar acum, spunea, este ca şi când ar face acest drum de întoarcere, spre România: “Sunt foarte mândră că doamnele din Casiopeea vor traversa Europa întreagă şi că vor urma parcursul pe care eu l-am făcut pentru a ajunge din România în Franţa, trecând prin Mulhouse, acolo unde locuiesc părinţii mei. Este ceva foarte simbolic pentru mine, să le acompaniez. Pentru că sunt ministrul Sporturilor şi pentru că sunt o fată venită în Franţa cu multe dificultăţi, cu părinţii mei iar acum e ca şi cum aş face drumul de întoarcere”.


Echipa Casiopeea implicata în parcursul ciclist, la Ambasada României în Paris, la plecarea spre Ambasada Frantei din Bucuresti, 17 septembrie 2021
Echipa Casiopeea implicata în parcursul ciclist, la Ambasada României în Paris, la plecarea spre Ambasada Frantei din Bucuresti, 17 septembrie 2021
Image source: 
Cristina Teaca

Am stat de vorbă şi cu trei dintre aceste cicliste care au plecat de la Ambasada României din Paris spre ambasada Frantei din Bucureşti. Sunt femei cu vârste diferite şi cu meserii diferite, o doamnă este profesoară dar produce şi pălării “din dragoste pentru frumuseţe şi frumos”, spune ea,  iar o alta este profesoară de fizică şi chimie. Beatrice este una dintre cicliste:  “Trebuie să ne angajăm să luptăm împotriva cancerului deoarece există deja rezultate foarte bune dar încă putem să mai schimbăm situaţia în şi mai bine. În special în România, unde, nu se face o depistare de cancer la sân iar asta este păcat. De aceea dorim să promovăm o viaţă sănătoasă prin intermediul sportului”.

Ciclista Catherine: "Fac această cursă pentru a ajunge în România, pentru a întâlni femei şi asociaţii care au luptat ori luptă cu cancerul. Iubesc sportul şi ideea de a-mi păstra sănătatea. Îmi place să lucrez cu femei, fac pălării iar astfel am întâlnit multe doamne. Faptul că putem pleca în sfârşit după 2 ani de pregătiri, este o mare bucurie, inimaginabil".  Ciclista Valerie: "Fac această cursă pentru că iubesc oamenii. Lucrez la liceul francez, sunt profesoară de fizică şi chimie, deci lucrez cu tinerii. Acum, am ocazia să descopăr puţin România şi oamenii de acolo. Cred că atunci când lucrăm împreună, când facem sport împreună, suntem mai puternice, mai combative. Ne ajutăm. Zâmbim iar asta este minunat”.

La fel de emoţionat de această cursă ciclistă a fost şi ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu:  “Este un proiect pe care îl pregătesc de ani de zile şi care, iată, astăzi se întâmplă. Au plecat de la Ambasada României din Franţa, pentru a ajunge, peste o lună, în România unde vor fi primite de autorităţile române şi de cele franceze. Ceea ce fac asociaţiile Casiopeea, în Franţa şi în România, este ceva minunat, dau multă speranţă, se ocupă de femei care înfruntă cancerul şi care, ca terapie, utilizează sportul. Toate femeile cu care am vorbit şi fac acest lucru sunt foarte mulţumite. Doamna ministru a fost foarte emoţionată şi a plecat şi ea pe bicicletă cu un simbol pentru România, o cască de ciclist oferită de ministrul român al Sporturilor. Le doresc să aibă drum bun, să aibă parte de  zile frumoase pe acest traseu lung şi să ajungă la Bucureşti după ce la Drobeta Turnu Severin se vor întâlni cu alte cicliste românce şi vor parcurge ultimele sute de km împreună.”

Sosirea ciclistelor la Ambasada Franţei din Bucureşti este prevăzută pe 16 octombrie.

 

Ministrul francez al Sporturilor, Roxana Maracineanu sustine ideea proiectului Casiopeea si a însotit ciclistele în Paris. Aici începeau traseul, la Ambasada României, 17 septembrie 2021.
Ministrul francez al Sporturilor, Roxana Maracineanu sustine ideea proiectului Casiopeea si a însotit ciclistele în Paris. Aici începeau traseul, la Ambasada României, 17 septembrie 2021.
Image source: 
Cristina Teaca