Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filmul „Colectiv” elogiat de presa franceză, interviu cu regizorul Alexander Nanau

img_0854.jpg

Alexander Nanau în dialog cu publicul la cinematograful Escurial din arondismentul 13 al Parisului.
Alexander Nanau în dialog cu publicul la cinematograful Escurial din arondismentul 13 al Parisului.
Sursa imaginii: 
MV RFI

Săptămîna aceasta, mai precis miercuri 15 septembrie, a ieșit pe ecrane în Franţa filmul documentar „Colectiv” realizat de Alexander Nanau. Titlul francez este „L’Affaire Collective”.

Filmul este foarte elogiat în presa franceză, de exemplu în Le Monde, Télérama, La Croix, Courrier International.

„Un documentar excepţional”, scrie La Croix. Télérama amintește că fostul președinte american Barack Obama plasează „Colectiv” pe lista celor mai bune filme ale anului 2020. Cotidianul Le Monde consideră că acest film este un avertisment și pentru democraţiile occidentale întrucît vorbește despre ceea ce se poate întîmpla cînd oamenii tac, și cînd tace și raţiunea în același timp.

L-am întîlnit pe Alexander Nanau în cinematograful Escurial din arondismentul 13 unde a fost invitat joi 16 septembrie pentru o întîlnire cu spectatorii. Media de vîrstă a celor prezenţi în acest cinemagraf de artă era de peste 50 de ani și pe toţi acești spectatori i-am simţit impresionaţi, marcaţi, sideraţi… Filmul este un veritabil șoc prin forţa sa, prin subiectul său, prin mesajul său…

Alexander Nanau a avut amabilitatea să aducă pentru RFI cîteva precizări despre receptarea internaţională a filmului său, și să se exprime și în privinţa actualei crize politice din România.