Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Australia susține că a avut ”serioase rezerve” privind submarinele furnizate de Paris

premierul_australiei_scott_morrison_in_timpul_unei_intalniri_cu_presa_canberra_17_august_2021.

Premierul Australiei, Scott Morrison în timpul unei întâlniri cu presa, Canberra, 17 august 2021.
Premierul Australiei, Scott Morrison în timpul unei întâlniri cu presa, Canberra, 17 august 2021.
Image source: 
© Rohan Thomson, AFP

Premierul Australiei a încercat duminică să justifice ruptura ”contractului secolului” încheiat cu Franța. Potrivit lui Scott Morrison, autoritățile au avut ”mari rezerve” vizavi de submarinele ce urmau să fie livrate de Paris.  La rândul său, ministrul Apărării, Peter Dutton a respins într-un interviu pentru Sky News, acuzațiile franceze de trădare  și a explicat că ”guvernul său a fost franc, deschis și onest”. De partea sa, sâmbătă seara, șeful diplomației franceze, Jean-Yves le Drian a acuzat Australia de duplicitate și a recunoascut că există o criză atât cu Australia cât și cu Statele Unite.

Executivul francez știa că Australia avea ”serioase rezerve” vizavi de submarinele fraceze, înainte ca acordul să fie suspendat, în urmă cu câteva zile - este ceea ce a declarat duminică, premierul Australiei, Scott Morrison.

Responsabilul de la Canberra susține că ”înțelege decepția” guvernului francez dar că ”a ridicat încă de acum câteva luni” unele chestiuni în privința acestui acord, la fel cum au făcut-o și alți miniștri din guvernul australian.

 

”Cred că trebuiau să știe că aveam serioase rezerve în ceea ce privește capacitatea submarinelor din clasa Attack deoarece ele nu răspundeau intereselor noastre strategice și am indicat foarte clar că vom lua o decizie bazată pe interesul noastru strategic național” - este declarația făcută de Scott Morrison  într-o conferință de presă susținută la Sydney. 

Pentru el, ”ar fi fost neglijent” să continue cu acest contract, în ciuda sfaturilor formulate de serviciile de informații și de apărare australiene, care estimează că acest contract era în defavoarea intereselor strategice australiene. 

 

La răndul său, exprimându-se pe Sky News Australia, tot duminică, ministrul Apărării, Peter Dutton a precizat că guvernul său a fost "franc, deschis și onest” cu Franța în privința acordului, mai exact că depășea bugetul și că înregistra deja ani de întârziere. 

 

Franța este furioasă pe decizia luată de Australia de a se retrage dintr-un contract în valoare de 56 de miliarde de euro prin care Franța urma să îi livreze 12 submarine convenționale. Australia se va dota în schimb cu submarine nucleare, dar de la americani, deși Franța produce și ea submarine nucleare. Paris și-a chemat ambasadorii de la Canberra și Washington și și-a acuzat aliații că ”mint” în privința proiectelor lor. 

 

Ministrul Apărării, Peter Dutton susține că și-a exprimat personal preocupările omologului francez, Florence Parly vorbindu-i despre necesitatea de a acționa în interesul național și care prevede achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară. 

 

De ce nu au fost alese, deci, cele franceze cu propulsie nucleară? Ministrul Peter Dutton susține că „Australia nu dispune de industrie nucleară. Ori, modelul francez Barracuda, trebuie reîncărcat la fiecare 7-10 ani în timp ce la cele de producție britanică ori americană, reactorul rămâne operațional pe toată durata de viață a submarinelor, adică timp de 35 de ani”. 

 

La rândul său, ministrul francez de Externe, Jeav-Yves Le Drian a ironizat în week-end ”oportunismul permanent al britanicilor”. 

Responsabilul francez a explicat de ce a chemat ambasadorii francezi din Statele Unite și din Australia dar nu și pe cel de la Londra. 

Jean-Yves Le Drian susține că a încercat să explice că există o criză foarte gravă între Australia și Statele Unite.

În schimb, a fost considerată inutilă chemarea ambasadorului francez de la Londra pe motiv că, spune Le Drian, ”este cunoscut oportunismul lor permanent”.

 

Iar președintele american Joe Biden dorește să vorbească, telefonic, cu omologul francez, pe tema crizei declanșate de contractul submarinelor. O discuție telefonică va avea loc în următoarele zile, spune purtătorul de cuvânt al guvernului francez. Miza este strategică mai degrabă decât comercială, spune Gabriel Attal.

 

Între timp, în Asia de Sud-Est, noile submarine cu care se va dota Australia îngrijorează. Malaysia și Indonezia și-au exprimat deja îngrijorarea vizavi de noua cursă de înarmare. Temerea este că această nouă alianță între Australia și Statele Unite ar putea incita și alte puteri să acționeze și mai agresiv în zonă.

 

Să nu uităm nici că odată cu tratatul de la Bangkok din 1995, ASEAN se angajase să facă din această regiune o ”zonă liberă de arme nucleare”.