Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza submarinelor franceze, „invitată-surpriză” la Adunarea generală ONU

onu.jpeg

Discursul lui Xi Jinping în video la ONU, pe 22 septembrie 2020.
Discursul lui Xi Jinping în video la ONU, pe 22 septembrie 2020.
Image source: 
AFP

Marţi începe la New York a 76-a sesiune a Adunării generale ONU. Reuniunea, organizată anul trecut doar prin videoconferinţă din cauza epidemiei de Covid-19, are loc anul acesta într-un format zis hibrid: o treime din cele 193 de state membre ale Naţiunilor unite au prevăzut să-şi transmită declaraţiile şi anul acesta pe cale video. Restul ţărilor vor fi reprezentate fizic dar în format redus pentru a limita la maximum riscurile de propagare a coronavirusului. Principalele teme care vor fi abordate anul acesta vor fi, din nou, criza sanitară şi clima dar participanţii nu vor putea evita nici subiecte mai sensibile precum retragerea americană din Afganistan şi recenta criză a submarinelor care pune la grea încercare relaţia franco-americană.

In ciuda eforturilor depuse de autorităţile americane pentru a-i convinge pe membrii ONU să nu se deplaseze la New York, o bună parte din responsabilii politici – preşedinţi, premieri sau miniştri de externe – au decis totuşi să se deplaseze în capitala economică a SUA.

Joe Biden, cu avantajul de a fi acasă, a prevăzut astfel să intervină încă din prima zi la tribuna ONU. Trebuie spus că este prima vizită a preşedintelui american la sediul Naţiunilor unite de când a ajuns la Casa albă, în luna ianuarie.

Preşedintele chinez Xi Jinping va lua cuvântul în aceeaşi zi, marţi, dar prin videoconferinţă. Iniţial, China urma să se adreseze de abia sâmbătă de la tribuna ONU prin vocea unui vice-prim ministru. Protocolul ONU este foarte strict: ordinea celor 193 de oratori se face în funcţie de gradul funcţiei lor: un şef de stat vorbeşte înaintea unui premier iar acesta cuvântează înaintea unui ministru. Prin rocada de ultim moment decisă de autorităţile de la Beijing, China a câştigat 4 zile faţă de calendarul iniţial. Xi Jinping va vorbi în aceeaşi zi cu Joe Biden şi astfel, liderul comunist îi va putea da replica mai repede omologului său de la Washington.

Analiştii pun această mişcare strategică chineză pe seama recentei semnări a acordului Aukus – alianţa australiano-britanico-americană – cea care a provocat furia Franţei după ce i-a fost anulat un gigantic contract de vânzare către Australia a unor submarine. „Bineînţeles că Beijing nu va protesta din aceleaşi motive. China va profita de ocazie pentru a denunţa strategia americană în zona indo-pacifică şi acest bloc anglosaxon care vrea i să i se împotrivească” notează corespondenta RFI la ONU.

Criza submarinelor franceze va fi şi pe agenda lui Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe prezent la ONU pentru a reprezenta Parisul la această sesiune a Adunării generale. Le Drian îşi exprimă nemulţumirea în acest dosar de mai multe zile. Astfel, sâmbătă seara, şeful diplomaţiei franceze era invitat pe canalul France 2 înaintea de a decola spre New York. „Au existat duplicitate, minciună şi dispreţ în această afacere. Intr-o alianţă nu ne putem comporta astfel. Suntem aliaţi iar între aliaţi nu tratăm cu atâta brutalitate şi imprevizibilitate un partener major precum Franţa. Există deci cu adevărat o criză între noi”, spunea aşadar Jean-Yves Le Drian înaintea plecării sale spre sediul ONU din New York.

Cum remarcă însă analistul de la Le Monde, „criza submarinelor pune numeroase probleme şi nu doar în privinţa felului în care ne comportăm între aliaţi. La mijloc este şi strategia care trebuie adoptată vizavi de China în acea zonă indo-pacifică.” Ministrul francez de externe va avea până sâmbătă – ziua când va lua cuvântul la ONU – o serie de întrevederi pentru a evalua impactul acestei crize. Intâlniri în primul rând cu partenerii europeni care deocamdată au rămas foarte discreţi, în retragere, în această criză. Trăgând învăţămintele retragerii americane din Afganistan – decisă unilateral de americani, fără consultări cu aliaţii din NATO – Le Drian va pleda probabil şi pentru mai multă autonomie faţă de aliatul lor american. Doi ani după declaraţia controversată a preşedintelui Macron privind „moartea cerebrală a NATO”, discuţiile despre viitoarea strategie a Alianţei vor fi şi ele astfel relansate.

In fine, pentru moment nu este prevăzută nicio întrevedere a lui Le Drian cu omologul său american Anthony Blinken. E adevărat că, la propunerea lui Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron a prevăzut să vorbească la telefon cu omologul său american „în următoarele zile” fără însă mai multe precizări.

Să mai spunem în încheiere că la această sesiune a Adunării sale generale, ONU a inovat pe planul controalelor, mai bine zis non-controalelor sanitare. Astfel, protocolul actual prevede un cod sanitar bazat pe onoare. Persoanele car vin fizic la sediul ONU declară pe cuvânt că au fost vaccinate anti-Covid dar ...niciun document nu li se va cere în acest sens. Sistemul îşi va dovedi ineficienţa – ca să nu spunem ipocrizia – încă din start întrucât Jair Bolsonaro, preşedinte al Braziliei şi aprig militant anti-vaccin, deci nevaccinat, va venit totuşi la ONU întrucât, spune el, a avut boala Covid-19 deci nu are nevoie de vaccin.

 
Criza submarinelor franceze, „invitată-surpriză” la Adunarea generală ONU