Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Între Algeria şi Maroc, o nouă criză în prelungirea unei vechi rivalităţi

Printre numeroasele crize apărute în prezent pe diverse meridiane ale lumii ia amploare una în regiunea Magrebului, între Algeria şi Maroc. Pe 24 august Algeria a rupt relaţiile cu Marocul, iar pe 22 septembrie Algeria şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele marocane.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost întotdeauna dificile, dat fiind că ele au un litigiu teritorial, ambele revendicînd teritoriul numit Sahara occidentală. În 1976 Algeria a recunoscut o entitate proclamată de militanţii pentru independenţă ai acestei regiuni, aşa numitul Front Polisario. La acea oră Marocul a suspendat relaţiile diplomatice cu Algeria. Mai nou, algerienii s-au simţit lezaţi de faptul că Marocul şi-a normalizat relaţiile cu Israelul, autorităţile de la Rabat obţinînd în schimb recunoaşterea, din partea Americii, a suveranităţii marocane asupra Saharei occidentale.

De numeroase decenii de fapt, cele două mari ţări din regiunea Magrebului se acuză reciproc de tentative de destabilizare. În prezent, însă, Algeria pare să fie într-o continuă stare de iritare faţă de vecinul ei, pe un fond de vulnerabilitate politică. În timp ce Marocul reuşeşte să se modernizeze cît de cît şi să-şi menţină la un nivel important industria turismului, Algeria se adînceşte în crize interne, iar din punct de vedere economic este penalizată de scăderea preţului la petrol.

Un cercetător francez arată în cotidianul Le Monde că principalele victime ale acestei rivalităţi periculoase şi distrugătoare dintre cele două ţări sunt tinerii. Si tinerii algerieni şi cei marocani încearcă, în masă, să migreze spre Europa. În plus, în ambele ţări nemulţumirile populaţiei sunt instrumentalizate politic, imediat ce apare o mişcare de opoziţie ea este considerată ca fiind manipulată din exterior…

Franţa, fostă putere colonială în Magreb, încearcă să medieze în contextul acestor crize repetate dintre Algeria şi Maroc, dar într-un stil amintind de arta echilibrismului, pentru a nu irita peste măsură nici una dintre cele două ţări.