Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Annie Lulu, scriitoare româno-congoleză, laureată a Premiului Senghor (Interviu)

annie.png

Annie Lulu, nàscutà în România dintr-o mamà româncà si un tatà congolez, s-a stabilit la Paris de trei decenii. "La Mer Noire dans les Grands Lacs" este primul ei roman.
Annie Lulu, nàscutà în România dintr-o mamà româncà si un tatà congolez, s-a stabilit la Paris de trei decenii. "La Mer Noire dans les Grands Lacs" este primul ei roman.
Sursa imaginii: 
Francesco Gattoni

Annie Lulu, 33 de ani, scriitoare româno-congoleză stabilită în Franţa, a fost recompensată cu premiul Senghor (după numele fostului „preşedinte-poet” senegalez, membru al Academiei franceze) pentru romanul "La Mer Noire dans les Grands Lacs" - "Marea Neagră în Marile Lacuri" (editura Julliard). Premiul literar este unul internaţional şi recompensează tineri autori care scriu în limba franceză. Decernarea premiului are loc vineri după-amiază la Paris.

Annie LULU: „E o mare surpriză pentru mine. Nu mă aşteptam deloc la acest premiu. Sunt însă foarte mulţumită pentru că părinţii mei sunt mândri de mine. Când am hotărât să mă opresc din toate ca să mă dedic scrierii acestui roman, nu aveam mari aşteptări cu excepţia celor de la cititori şi critici. Idea mea era să continui pe această cale, să-mi continui muncă. Am început dealtfel acum doi ani să scriu un al doilea roman pe care îl termin chiar în aceste zile. Mai am şi alte proiecte în care amestec influenţe culturale balcanice - româneşti dar nu numai – şi africane. E un teritoriu, un domeniu în care mă simt în largul meu şi în care îmi doresc să-i iau pe oameni în voiaj cu mine.”

Vasile DAMIAN: Ce credeţi că i-a sedus şi atras pe membri juriului în povestea lui Nili, această tânără mulatră născută în România şi plecată în căutarea tatălui ei congolez, eroina romanului „La Mer Noire dans les Grands Lacs”

A.L: „N-aş putea spune ce se întâmplă în sufletul unui cititor. Ceea ce ştiu însă este că aşa cum Nili m-a transformat pe mine, ca femeie, aşa a ştiut să se adreze, prin intermediul cititorilor, şi sufletului, inimii acestora. Nili este o tânără care navighează în permanenţă între diverse lumi, lumi care de obicei nu se întâlnesc niciodată. Ea are însă capacitatea să-şi urmeze calea proprie. Ce vă pot spune este că sunt mişcată şi totodată surprinsă.”

V.D: Responsabilul premiului Senghor spunea că „întruchipaţi perfect Francofonia întrucât sunteţi de origine română, evreiească şi romă prin mama Dvs şi congoleză prin tatăl Dvs. Vi se pare că vă descrie bine?

A.L: „Nu ştiu dacă asta mă defineşte cel mai bine, nu ştiu dacă pot să întruchipez ceva. Eu am încercat doar ca diferitele tradiţii care au existat în familia mea să se regăsească în munca mea. Cred că este important să ştim de unde venim – nepotul sau copilul cui suntem. Pentru mine este foarte important să permit acestor diverse voci, ale oamenilor care m-au precedat din diverse orizonturi, ţări şi culturi, să se regăsească în ceea ce fac. E poate o alegere uşoară pentru mine pentru că eu am găsit în propria mea viaţă acest echilibru între toate culturile mele de origine, mai mult sau mai puţin îndepărtate. Am încercat să dau viaţă acestei situaţii şi în munca mea, în ceea ce scriu, ajungând astfel la un fel de armonie.”

 
Annie Lulu, scriitoare româno-congoleză, laureată a Premiului Senghor (Interviu)