Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa: Fie că este vorba de gaz, petrol ori electricitate, preţul energiilor continuă să crească

pretul_noilor_energii_verzi_il_influenteaza_pe_cel_al_energiilor_poluante.jpg

Pretul noilor energii, verzi, îl influenteaza pe cel al energiilor poluante - sustine un specialist în energii, profesorul Jean-Pierre Favennec.
Pretul noilor energii, verzi, îl influenteaza pe cel al energiilor poluante - sustine un specialist în energii, profesorul Jean-Pierre Favennec.
Image source: 
© CC0 Pixabay/Sergei Akulich

Pe pieţele internaţionale, tariful la gaz a crescut de patru ori din aprilie, un şoc pentru gospodării şi pentru uzine. Iar această nouă situaţie, care se regăseşte în ansamblul surselor de energie, riscă să se instaleze pentru mult timp de aici înainte.

Europa suferă de o bruscă febră a preţului la energii. Din aprilie, pe pieţele de gros, preţul gazului a crescut de 4 ori – s-a dublat până în august iar fenomenul a continuat, la fel de violent, în septembrie.

Pentru economiile europene, într-un moment în care de abia mai răsuflă după perioada de Covid, şocul este puternic.

În Spania, facturile de electricitate au crescut cu 37% într-un an.

În Italia, la începutul lui septembrie erau anunţate facturi, pentru trimestrul care vine, cu +30% pentru gaz şi cu +40% pentru electricitate.

În Belgia, unde preţul la energie era deja unul dintre cele mai ridicate din Europa, se estimează că o gospodărie din 5 se află în «situaţie de precaritate energetică» înainte să începă iarna, iar în unele regiuni problema este şi mai gravă.

În Spania, statul a decis să reducă TVA-ul şi impozitele în cazul facturilor de electricitate.

În Italia, joi, 23 septembrie, Executivul a deblocat 3 miliarde de euro pentru o serie de măsuri de urgenţă. Practic, cu aceşti bani vor fi ajutate 3 milioane de familii cu venituri modeste şi societăţi foarte mici să îşi achite facturile la energii. Totodată, a fost decis un nou TVA, temporar, pentru întreaga populaţie.

În Franţa, 6 milioane de familii vor primi în luna decembrie un cec în valoare de 100 de euro pentru plata energiei. Belgia, Grecia şi Portugalia discută în prezent măsuri similare.

La pompă, benzina fără plumb, a crescut cu 26 de cenţi, la 1,67 de euro/litrul.

La sfârşitul primăverii, în Spania, un megawatt/oră costa aproximativ 30 de euro iar până în iunie preţul s-a triplat şi a ajuns la 90 de euro. Populaţia, speriată, a manifestat peste vară mai peste tot în Spania. «Companiile de electricitate ne fură iar guvernul este complicele lor»… se putea citi pe o pancartă ţinută de un protestatar.

Iar între timp, preţul continua să crească.  Pe 16 septembrie, s-a ajuns la 190 de euro pentru megawatt/oră. De 6 ori mai mult decât la începutul anului.

Sub presiunea consumatorilor, Executivul spaniol a decis noi măsuri pe 14 septembrie – tariful pentru gaz a fost plafonat pentru populaţie şi pentru societăţile foarte mici. Iar o suprataxă a fost impusă producătorilor de electricitate, din care ar urma să intre în bugetul statului 2,6 miliarde de euro.

În Marea Britanie, două uzine de îngrăşăminte, care utilizează mult gaz în producţie, au fost nevoite să închidă. Direcţiunea a decis că actual preţ al gazului nu mai face rentabilă producţia de îngrăşământ. Cele două uzine produc însă şi un produs derivat utilizat de industria agroalimentară şi de abatoare. Iar astfel, o paletă a economiei britanice este ameninţată cu oprirea din cauza lipsei acestui derivat.

Fenomenul nu este deloc pasager, se tem experţii.

Christian Seyfert -  de la Federaţia germană a Consumatorilor Industriali de Energie – organism care numără 300 de membri, responsabili de 80% din consumul industrial de energie din Germania susţine că « fără niciun dubiu, acest fenomen nu este deloc pasager iar creşterea de preţuri va continua, atât în cazul electricităţii cât şi a gazului”. O treime din consumul de gaz din Germania este utilizat de industrie, în special de cea chimică şi de metalurgie.

Europa importă cea mai mare parte a gazului pe care îl consumă. În acest moment stocurile sunt cu totul infime, pentru această perioadă a anului.

În septembrie, rezervele sunt în mod obişnuit la 83% din capacitatea maximă iar anul acesta, cu totul excepţional ele sunt la 72%, potrivit băncii japoneze Nomura. Iar astfel, iarna se anunţă deja complicată.

În Germania, creşterea preţului la energii a provocat o controversă cu privire la ajutoarele pentru electricitatea verde, în cadrul tranziţiei ecologice. Dacă electricitatea germană este cea mai scumpă din Europa este din cauza sistemului de finanţare a energiilor verzi, responsabile de jumătate din preţul curentului. Iar iarna aceasta, preţul gazului va creşte cu până la 30 de cenţi pe tonă deoarece intră în vigoare taxa de poluare. Până acum, statul german nu a intervenit deloc.

Piaţa cărbunelui european este şi tensionată. O tonă de cărbune costă 61 de euro, aproape dublu faţă de cât costa la începutul anului. Preţul este mai ridicat din cauza politicilor ecologice prin care marii poluatori sunt taxaţi pentru a-i incita să adopte tehnologii mai verzi.

Ministrul spaniol pentru Tranziţie Ecologică este de părere că actuala criză ameninţă iniţiativele de reducere a emisiilor poluante.

Iar în Italia, Matteo Salvini profită de criza actuală pentru a pleda pentru dezvoltarea de noi centrale nucleare, chiar dacă această chestiune a fost tranşată printr-un referendum, în 2011, prin care a fost respinsă ideea. "Italia este singura membră din G8 ce nu dispune de nicio centrală nucleară, în timp ce în întreaga UE funcţionează 128 de centrale. Chiar şi Suedia lui Greta Thunberg are 8 centrale", a explicat Matteo Salvini, fără să obţină însă vreo susţinere politică.

Pentru RFI, specialistul în energie Jean-Pierre Favennec susţine că tocmai acest preţ al energiilor verzi îl influenţează pe cel al energiilor poluante: "Aş spune că tranziţia energetică accelerează creşterea preţului la gaz. Iar preţul la energiile poluante vor continua să crească, destul de repede. Urmează discuţiile ONU de la Glasgow despre schimbările climatice, în câteva săptămâni. Dezvoltarea de noi energii este inevitabilă dar în prezent ele nu reprezintă decât 5 ori 6% din necesar. Dacă ar fi să rămânem extrem de optimişti am putea spune că 20% sunt energii verzi iar 80% sunt poluante. Aşadar trebuie să investim foarte mult pentru a putea avea energia verde de care avem nevoie, în special în state precum în India ori în state africane. Ïn caz contrar vor fi tensiuni pe piaţa energiilor".